Murat Kuseyri - Stockholm


Polis, Stockholm ve Eskilstuna illerindeki 13 eve sabahın erkek saatlerinde eşgüdümlü baskınlar düzenledi. Otonom bir grup olan “Devrimci Cepheye” yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sırasında tam olarak kaç kişinin gözaltına alındığı açıklanmadı.

Polisin Basın Sorumlusu Towe Hägg, değişik adreslere baskın yaptıklarını doğruladı, ancak basılan ev ve gözaltına alınan kişilerin sayısı hakkında basında yer alan bilgileri yalanlamayacağı gibi doğrulamayacağını belirttikten sonra “Biz gruplar değil kişilerle ilgili soruşturma yapıyoruz. Bu suçlar 14 Kasım günü Stockholm’de, Eylül ayında Västerås ilinde yapılan darplarla ilgili” şeklinde konuştu. Säpo yetkilileri de soruşturmanın zorlaştırılmaması için konu hakkıda ayrıntılı açıklama yapmayacaklarını açıkladılar.

İSVEÇ POLİSİ GÖSTERİDE ATILAN IRKÇI SLOGANLARI DUYMAMIŞ!

14 Kasım günü ırkçı ve faşist “İsveçlilerin Partisi” Stockholm’de “Kristal Gece”nin yıldönümü dolayısıyla Yunanistan’daki Altın Şafak Partisi’ni desteklemek amacıyla gösteri düzenlemişti. Gösteride “Heil Hitler” ve “Kızıllara Ölüm” gibi faşist ve nefret içeren sloganlar atılmıştı. İnternette görüntüler yayınlanmasına rağmen polis yetkilileri gösteride ırkçı ve nefret içeren sloganların atıldığını duymadıklarını iddia etmişlerdi.

Gösteri sırasında faşistleri protesto eden ırkçılık karşıtlarıyla polis ve ırkçılar arasında arbede yaşanmış yaralananlar olmuştu. Irkçılar gösteriyi izleyen gazetecilere de hakaretler yağdırmıştı. Polis Sözcüsü Lars Byström, “Bu tür suç işlendiği bilgisini almadığımız için müdahale etmedik” şeklindeki açıklaması tepkilere yol açmıştı.

IRKÇI VE YABANCI DÜŞMANI FAALİYETLERDE ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

Son 5 yıl içinde ırkçı ve faşist grupların sayılarında belirli bir azalma görürken bazılarının giderek güç kazandığı ve daha aktif hale geldiği gözlemleniyor. Güçlenen ırkçı gruplar arasında “İsveçlilerin Partisi” adlı faşist örgütlenme ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl ırkçı faaliyetler bir önceki yıla kıyasla % 24 artış göstererek 1824’e yükseldi. Bunun 1024’ü dün Stockholm’deki gösteriyi örgütleyen “İsveçlilerin Partisi” tarafından gerçekleştirildi.

İkinci sırada ise 435 etkinlikle “İsveç Direniş Hareketi” ve üçüncü sırada “Ulusal Demokratlar” yer alıyor.

Falliyetlerin çoğunluğunu gösteriler ve ırkçı kesimlerle yapılan salon toplantıları oluşturuyor. Parlamento’da yer alan İsveç Demokratları’nı pasif bulan bazı ırkçıların saflarına katılmasıyla partinin üye sayısında da bir artış olduğu gözlemleniyor.

Birleşmiş Milletler Irkçılığı Önleme Komitesi ile Avrupa Konseyi ırkçı propagandaları ve faaliyetleri engellemeyen İsveç Hükümetini pek çok kez eleştirmişti. Son olarak da bu yılın Eylül ayında Avrupa Konseyi’nin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe karşı Komisyonu (ECRI) İsveç Hükümetini Roman ve müslümanlara karşı sürdürülen ırkçılığa göz yumduğu ve ırkçıların serbestçe propaganda yapmalarına izin verdiği için eleştirmişti.ANF