Geçtiğimiz yıl iltica talepleri karara bağlanan 925 çocuktan 270’ine iltica hakkı tanındı. Diğerlerinin ise yurtdışı edilmesi kararlaştırldı ve 114’ü sınır dışı edildi.


Hükümet yalnız gelen çocukların bir an önce sınırdışı edilmelerini sağlamak için “Erpum” olarak adlandırılan bir projeyi yürürlüğe koydu. Başını İsveç’in çektiği ve Avrupa Birliği’nin maddi olarak desteklediği projede Hollanda, İngiltere ve Norveç de yer alıyor.


Projenin amacı anne ve babalarına ulaşılmayan çocukları Afganistan, Irak, Somali ve geldikleri ülkelerde bulunan çocuk bakımevlerine göndermek.


İltica talebi reddedilen mültecilerin bir an evvel ülkelerine gönderilmesini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan Reva Projesi’ndan sonra sınır dışı edilmek amacıyla tutukevinde tutulan ilticacıların sayılarında da belirgin bir artış olduğu görülüyor. 2010 yılında 1681 kişi tutukevinde sınır dışı edilmeyi beklerken bu rakam 2011’de 2055, geçtiğimiz yıl da 2261’e yüksedi.


YAKALANAN VE SINIR DIŞI EDİLEN KAĞITSIZLAR İÇİN PRİM ÖDENİYOR


Hükümet,  Göçmen Dairesi’nde çalışanları kağıtsızların yakalanmasına teşvik etmek amacıyla yeni bir uygulamayı yürürlüğe koydu. Yakalanan ve sınır dışı edilen her ilticacı için ilgili bölüme 4550 kron ödemeyi kararlaştırdı. Memurlar ilticacıları görüşme bahanesiyle Göçmen Dairesi’ne çağırıyor ve polise haber vererek ilticacıların yakalanmalarını sağlıyor.


Geçtiğimiz yılın 13 Aralık’ta Hüseyin Akpınar görüşme bahenesiyle çağırılıp polis tarafından göz altına alınmıştı. Mart ayının ortalarında da İranlı bir kadın aynı yöntemle kandırılıp uçağa zorla bindirilerek İran’a iade edilmişti.


Akpınar’ın Avukatı Jan Casted 22 yıl İsveç’te yaşayan bir kişinin kandırılarak göz altına alınmasını ilticacılar ve toplumun polis ve kurumlara güvenini sarstığını belirterek uygulamanın gayri-ahlaki olduğunu söylüyor. İranlı kadının avukatı Emma Person Göçmen Dairesi’nin müvekkiline tuzak kurduğunu belirterek “Bir yabancı ancak bir suç işlerse tutukevine konabilir” diyor ve ilticacıların tutuklanmalarının mevcut yasalara aykırı olduğunu dile getiriyor. Uygulamanın devam etmesi halinde ilticacıların kurumlara güveninin ortadan kalkacağını belirterek hukuk devletinde böylesi uygulamalara yer olmadığını söylüyor.


Protesto gösterileri, demokratik kitle örgütleri ve hukukçuların tepkilerine rağmen Göçmen Dairesi ilticacıları görüşme bahanesiyle çağırıp polise teslim etmeyi sürdürüyor.


İLTİCA EDENLERİN SAYISINDA ARTIŞ


Son yıllarda İsveç’e iltica başvurusunda bulunanların sayısında belirgin bir artış olduğu görülüyor. 2011 yılında 29.648 kişi İsveç’e iltica ederken bu sayı geçtiğimiz yıl neredeyse %  50 oranında artarak 44 bine yükseldi. İlticacıların % 18’i Suriye, % 13’ü Somali, % 11’i Afganistan gibi savaşın sürdüğü ülkelerden geldi. Geçtiğimiz yıl kurumlar 36 bin 526 ilticacının başvurusunu karara bağladı. Bunlardan 12.576 kişiye İsveç’te daimi veya geçici oturma izni verildi.