MURAT KUSEYRİ - STOCKHOLM

İsveç’in en büyük gazetesi Aftonbladet Bildt’in 1970’li yılların ortalarında gizli kalması gereken bilgileri ABD’ye ilettiğini kanıtlayan Wikileaks belgelerini yayımladı. Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Wikileaks Bildt’in 1970’li yıllardan beri ABD’ye casusluk yaptığını kanıtlayan belgeleri kamuoyuna açıklayacağını belirtmişti. Bir süre konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Bildt belgelerin yayınlanması halinde açıklama yapacağını ifade etmişti.

İsveç basınında, cinsel taciz suçlamasından hakkında tutuklama kararı bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın İsveç’e iade edilmesini engellemek amacıyla Bildt ve İsveç’e yönelik karalama kampanyası yürüttüğü yorumları yapılmıştı.

1976 YILINDAKİ GİZLİ TOPLANTININ AYRINTILARI ABD’YE İLETİLDİ

Ancak Aftonbladet’in yayımladığı Wikileaks belgeleri Bildt’in 1976 yılında İsveç Halkına bile açıklanmayan ve gizli kalması gereken bilgileri ABD’li yetkililere ilettiğini gösteriyor. 1976 yılında yapılan seçimlerin ardından 3 partinin yetkilileri koalisyon hükümeti kurmak için gizli görüşmeler yaptılar. Toplantıda konuşulanların gizli kalması ve basına açıklanmaması kararlaştırdı. Ancak aynı gün ABD’nin Büyükelçisi David D Smith gizli bir raporla toplantıda konuşulanları dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’e iletti. Raporda kurulacak koalisyon hükümeti ile ilgili ayrıntılı bilgiler, partilerin nükleer santraller konusunda ve yapılacak halk oylaması ile ilgili düşünceleri yer alıyordu. Bilgileri önemli bulan Kissinger raporu CIA’ye yolladı.

Söz konusu bilgiler Moderat Parti Lideri Gösta Bohman’ın yardımcısı ve müstakbel damadı Carl Bildt tarafından ABD’nin Stockholm’deki görevlilerinden Ronald E Woods’a iletilmişti. Woods Aftonbladet’e o zamanlar Bildt’le ilişkisi olduğunu ve bilgilerin Bildt’ten geldiğini doğruladı. Koalisyon görüşmelerine katılan dönemin Halk Partisi Lideri Thorbjörn Felldin toplantıda konuştuklarının sadece yabancı ülkelerden değil kendi partilerinden gizli olduğunu, Merkez Partisi Lideri de konuşmaların gizli kalması ve hiç kimseye açıklanmaması için görüş birliğine vardıklarını söylüyor.

BİLDT KABUL ETTİ

Wikileaks’in yayımladığı belgeler Bildt’in 1973 yılında ABD’ye davet edildiğini ve bu davetten sonra ABD’li yetkililerle sıkı ilişkiler geliştirdiğini gösteriyor.  Belgelerin ortaya çıkmasından sonra Aftonbladet’e açıklama yapan Bildt bilgilerin kendisi tarafından verildiğini kabul etti ancak bu bilgilerin o zamanlar basında yayınlandığını iddia etti. Ancak gazetenin yaptığı araştırma o dönemde toplantıda konuşanların gizli tutulduğunu, basın ve kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadığını gösteriyor.