Murat Kuseyri

-Stockholm-

Çoğunluğu İran, Afganistan ve Etiopya’dan gelerek İsveç’e sığınma talebinde bulunan 15 gazeteci sınır dışı edilme riski ile karşı karşıya. İltica başvurularını  karara bağlayan Göçmen Dairesi yetkilileri sınır dışı edilmesi kararlaştırılan gazetecilerin ilticalarının kabul edilmeleri için somut belge ve gerekçeleri olmadığını iddia ederken, gazeteci örgütleri Göçmen Dairesi’ni iltica hakkını güvence altına alan uluslararası sözleşmeleri ihlal etmekle suçluyor.

Beluci Gazeteci Abdullah Barahouei’nin İran’a iadesi 2 Şubat gecesi uçağa bindirilmesine bir kaç saat kala durduruldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler ve İsveç PEN Kulübü’nün yoğun çabaları sonucu İran’a teslimi durdurulan gazetecinin durumu Göçmen Dairesi tarafından yeniden incelenecek.  

Gazeteci örgütlerinin eleştirilerine rağmen İsveç’in ilticacı gazetecilere yönelik tutumunu sürdürmesi Sınır Tanımayan Gazeteciler Merkezini harekete geçirdi. Örgütün Genel Sekreteri   Christophe Deloire konuyu İsveçli yetkililerle görüşmek amacıyla Paris’ten Stockholm’e geldi.  Göçmen Dairesi yetkililerle görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Deloire İsveç Göçmen Dairesi’nin Dünyada gazetecilerin karşı karşıya bulundukları tehdit, baskı ve saldırılar hakkında bilgisinin bulunmadığını söyledi.  Mesleklerini yaparlarken uğradıkları baskı ve saldırıların gazeteci örgütleri tarafından teyid edilmesine rağmen İsveç’te çok sayıda gazetecinin sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bulunması kaygı verici olduğunu vurgulayarak “Bizim uluslararası geniş bir iletişim ağımız var. Almanya ve Fransa’da kurumlar bizlerin görüşlerini göz önüne alarak değerlendirmelerde bulunuyor. Ama İsveç’te durum farklı. Bu durumun değişmesi gerekiyor” dedi.

Deloire iltica talebinde bulunan gazetecileri desteklemeden önce, gazeteci olup olmadıklarını ve meslekleri ile ilgili baskı ve tehdit altında bulunup bulunmadıklarını belirlemek amacıyla kapsamlı araştırmalar yaptıklarını hatırlattı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç seksiyonu Başkanı Lotta Schüllerqvist iltica talebinde bulunan 15 gazetecinin ülkelerine iade etmeleri durumunda  İran , Afganistan ve Etiyopya’da hapis ve ölüm cezasına çartırılabileceklerini söyledi. Söz konusu gazeteciler hakkında yaptıkları araştırmaların gazetecilik mesleğini yaptıklarından dolayı baskı, saldırı ve tehdite maruz kaldıklarını gösterdiğini ifade etti.