İspanya ile Fas sınırını oluşturan bölgeye gelen yaklaşık 2 bin Afrikalı göçmenin 6 metre yüksekliğindeki tel örgüleri aşarak İspanya’ya giriş yapmaya çalıştığı açıklandı.

İçişleri Bakanlığı bu göçmenlerden bine yakınının İspanya’ya girmeyi başardığını duyurdu.

Melilla kenti sokaklarında bayram havası estiren göçmenler Avrupa topraklarına girdik diye bağırmaya başladılar.


Melilla’da 3’ü son 11 günde olmak üzere 2014’te 5. kez yaşanan kaçak göçmen akını İspanya açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Her yıl Fas üzerinden Akdeniz kıyısındaki Melilla’ya giren binlerce göçmen İspanya’ya geçmek için çalışıyor.

Sınır bölgesinde bulunan 400 kişilik göçmen kampında halen iki bin kişinin barındığına dikkat çeken uluslararası yardım kuruluşları ise yeni girişlerle bu sayının üç bine ulaştığını ve bu kişilerin nerede kalacağı konusunda endişeler olduğunu belirtti.

Ancak sınırı geçmeyi başaran göçmenlerin çoğunun geri iade edilmesi bekleniyor. Bunun nedeni olarak Melilla Göçmen Merkezi’nin kapasitesinin iki katını aşarak bin 80 kadar kaçak göçmeni ağırlaması gösteriliyor.

Afrika kıtasından Avrupaya girişlerin artması üzerine Avrupa Birliği yeni önlemler almak üzere harekete geçti.

İlk etapta Akdeniz’deki devriye görevi yapan gemilerin sayısını artıran AB, İspanya’ya yardım yapmak için acilen toplanacağı öğrenildi.