İspanya’da muhafazakar neoliberal iktidarın kemer sıkma önlemlerine karşı halk meydanları doldurdu. “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz” diyen on binlerin hedefinde 2013 bütçesi vardı.

Sıkı tasarruf tedbirlerinin 2013’de küçülmeyi ve halen yüzde 20 olan işsizliği artıracağını söyleyen on binlerin buluştuğu eylemler 57 kentte, yüzlerce örgütün desteğiyle gerçekleşti. Komünist Partisi’ne yakınlığıyla bilinen CCOO (İşçi Komisyonları Sendikalar Konfederasyonu) ve sosyal demokrat Sosyalist İşçi Partisi’ne yakın UGT’nin (Genel İşçi Sendikası) öncülük ettiği eylemlerde kesintiler için referandum istendi.



Başkent Madrid’de Delicias Caddesi'nde toplanan on binlerin tepkisinin merkezinde eğitim ve sağlık hizmetlerindeki kesintiler vardı. Eylemde “Onların yağması benim krizim”, “Ekmek yoksa barış nasıl olabilir” gibi pankartlar taşındı.

Sendikalar bir referandum yapılmadan 17 milyar avroluk kesinti paketinin uygulanması halinde genel grev kararı alacaklarını açıkladılar. İspanya’nın komşusu Portekiz’de de kemer sıkma tedbirlerine karşı 14 Kasım’da Genel Grev var.

Sosyal demokrat çizgide yayın yapan El Pais gazetesinin yayımladığı bir anket, halkın yüzde 77’sinin eylemleri desteklediğini, yüzde 90’ının eylemlerin artmasını beklediğini gösterdi.