Resmi olmayan sonuçlara göre, bağımsızlık yanlısı ittifak ve ayrılıkçı solcu bir parti, parlamentodaki 135 koltuktan 72'sini kazandı.

İki bağımsızlık yanlısı partinin oluşturduğu "Junts per Si" (Hep Birlikte Evet'e) adlı ittifak, 4 milyon seçmenin yarısından biraz azının, 1,9 milyonunun oyunu aldı. Bu 62 sandalyeye denk geliyor.

İttifak, 10 sandalye kazanan ayrılıkçı aşırı sol CUP partisiyle koalisyon kurarsa, parlamentoda çoğunluğu elde ediyor.

Bağımsızlık yanlıları 68 sandalyeye ulaşırlarsa tek taraflı olarak 18 ay içinde bağımsızlık ilan edebileceklerini söylemişlerdi.

İlk sonuçların ardından yaptıkları açıklamada da 'seçim zaferinin kendilerine bağımsız Katalonya için net bir yetki verdiğini' belirttiler.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un sözcüsü ise bağımsızlık yanlılarının oyların çoğunluğunu almadığını savunarak, bu partilerin aslında seçimi kaybettiklerini iddia etti.

Fransız AFP ajansına konuşan sözcü "Bu seçim bağımsızlık tartışmasını bir daha açılmamak üzere sona erdirmeli" dedi.

Madrid'deki hükümet daha önce de bağımsızlık ilanı ifadelerinin temelsiz olduğunu savunmuş ve tek taraflı bir bağımsızlık ilanı durumunda konuyu mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı.

Katalonya'nın İspanya için önemi 200 milyar €

Katalonya'nın 2014'te yarattığı milli gelir %19

Bölgenin İspanya milli geliri içindeki payı

  • 27 bin € Kişi başına düşen milli gelir

  • 16,8 milyon turist geçen yıl Katalonya'ya geldi

  • %25 bölgenin toplam İspanyol ihracatındaki payı

Bağımsızlık yanlısı partiler seçimin 'fiili bir bağımsızlık referandumu' olduğunu savunuyor ve İspanya hükümetini resmi referandumun önünü kesmekle suçluyordu.

Kasım 2014'te Katalonya'da düzenlenen ancak Madrid tarafından tanınmayan referandumdan bağımsızlığa 'Evet' oyu çıkmıştı. (BBC)