2012 yılı içerisinde bağımsızlık taleplerinin çok güçlü bir biçimde haykırıldığı eylemlere sahne olan İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde aralık ayı içerisinde yapılan seçimlerde de bağımsızlığı destekleyen iki partinin ilk iki sırada gelmesi İspanya merkezi devletini harekete geçirdi. İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes, 5 Ocak’taki Asker Paskalyası Bayramı’nda yaptığı konuşmada Katalonya’daki halk hareketlerini üstü kapalı tehdit etti.

İspanya’nın güvenliğinin son dönemde daha da tehlikeli hale geldiğini gördüklerini söyleyen Morenes, “Silahlı kuvvetler ve jandarmamız, saçma provokasyonlara düşmeden, anayasal zorunlulukların yerine getirilmesini ve İspanya’nın savunması ile güvenliğini sağlar” dedi.

Morenes’in Katalanlara yönelik tehditkar sözlerine hızlı bir biçimde tepki geldi. Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu Başkanı Nuria de Gispert, “Biz bu sözlere hiç kulak asmıyormuş gibi yapmaya çalışıyoruz” dedi. İspanya merkezi devletinin, bağımsızlık taleplerine ilişkin yaklaşımının on yıllardan bu yana bilindiğini kaydeden Gispert, halkın taleplerinin ve kararlarının en önemli unsur olduğunu belirtti.

Bölgede iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) Sözcüsü Oriol Pujol, seçimlerde kendisini ifade edebilen bir halkın “saçma provokasyonlara” imza atmasının söz konusu olamayacağını dile getirdi. Bağımsızlık yanlısı bir diğer parti Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Sekreter Yardımcısı Anna Simo da bakanın sözlerinin kaale alınamayacağını dile getirdi.