Kamuoyu yoklamaları, bu seçimde de siyasi çıkmazın aşılamayabileceğine işaret ediyor.

Seçimlerden muhafazakâr Halk Partisi’nin birinci çıkması bekleniyor. Ancak partinin meclis çoğunluğunu elde edecek desteğe sahip olmadığı belirtiliyor.

Anketlere göre, solcu Unidos Podemos Birleşik Sol İttifakı ikinci sırada. Podemos’u Sosyalistler izliyor. Gözlemciler Podemos ve Sosyalist Parti’nin geniş tabanlı bir hükümet kurma ihtimali olduğuna dikkat çekiyor.

Merkez sağ Ciudadanos (Vatandaşlar) hareketinin de seçimlerde dördüncü olacağı tahmin edliyor.

Gözlemciler, aylardır süren siyasi krizin ardından halkın seçimlere ilgisini kaybettiğini bu yüzden yüksek katılım beklenmediğini söylüyor.

Demokrasinin yeniden tesis edildiği 1970’larden bu yana, iktidar Halk Partisi ve Sosyalistler arasında el değiştiriyordu. Değişim hareketlerinin siyaset sahnesine çıktığı Aralık seçimleri, bu açıdan İspanya siyasetinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

'AB adil olsa kimse çıkmak istemez'

Podemos ve diğer solcular, geçici Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi’nin 2008 finansal krizinden sonra uygulağı kemer sıkma programı ve yüksek işsizlik nedeniyle halk desteğini kaybettiğini söylüyor.

Ancak Halk Partisi’ne göre, İspanya’nın güçlenen ekonomik performansı politikalarının sonuç verdiğini gösteriyor.

İngiltere’de Perşembe günü yapılan referandumda AB’den ayrılma kararının çıkması, İspanya’daki seçim kampanyasını da etkiledi.

Podemos lideri Pablo Iglesias, Avrupa’nın değişmesi gerektiğini belirterek "Adil ve birleşik olsa, kimse Avrupa’yı terk etmek istemez" dedi. (BBC)