İslam karşıtlarının saat 10.00’da belediye meydanında cami ve Müslümanlara karşı gösteri düzenleyeceği haberini alan ırkçılık karşıtları dün saat 09.00’dan itibaren belediye meydanına gelmeye başladılar. İslam karşıtları ellerinde “Irkçılık platformuna hayır”, Black and Hhite   Unite Fight”, “Halklar arasında barış, ayrımcılık yapanlar arasında savaş” yazılı pankartlar, sırtlarında “Keep your country nice and clean” yazılı, gamalı haçı çöpe atan resim bulunan giysiler taşıdılar. Irkçılara Danimarka caddelerinde geçit vermeyeceklerini söyleyen ırkçılık karşıtları, “sokaklarımızda Nazileri istemiyoruz” şeklinde sloganlar attılar.

 

İslam karşıtları belediye meydanına gelmeden yarım saat önce ise, ırkçılık karşıtları yaklaşık 300 polis tarafından zırhlı araçların eşliğinde belediye meydanından zorla ite, kalka yaklaşık 1 km uzaklaştırıldılar. Saat 10.30 gibi meydana gelen ırkçılar ise bekledikleri sayıya ulaşamamanın hayal kırıklığı ile sözlü açıklama yaptıktan sonra meydandan polis eşliğinde ayrıldılar. Irkçıların sözcüsü Lars Grönbaek Larsen  yaptığı açıklamada, camilere karşı olduklarını, ve topluma uyum sağlamış göçmenlere karşı olmadıklarını söyledi. Ülkedeki çok sayıda Müslüman göçmenin ülkeye uyum sağlamak yerine ülkenin huzurunu bozduğunu öne süren  Larsen, İngiltere ve Fransa’daki saldırıların da akıl almaz saldırılar olduğunu belirterek, politikacıların ülkeye uyum sağlamayan göçmenlerin girişine izin vererek büyük hata işlediklerini öne sürdü.


Larsen, gösteriye çok kişinin katılmak istediğini ancak otonom gençlerin saldırılarından çekindikleri için katılamadıklarını belirterek, camilere ve aşırı dincilere karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Lars Grönbaek Larsen konuşma yaparken ise, meydana yaklaşarak “caddemizde ırkçıları istemiyoruz” diye slogan atarak konuşmayı engellemeye çalışan otonom gençler  polisler tarafından meydandan uzaklaştırıldılar.

İslam karşıtlarına şişe atan bir otonom genç  polis tarafından uyarılarak uzaklaştırılırken, ırkçılar gence saldırma girişiminde bulundular. Bu arada ırkçılık karşıtı bir kadın turiste saldıran ırkçıların elindin turisti polisler kurtardı.

 

Şehrin bir başka gösterisi de Sosyalist Halk Parti ve otonom gençler tarafından “Çeşitliliğe Evet” gösterisi olarak gerçekleştirildi. Parlamento meydanına yürüyen yaklaşık bin kişilik gurupta Iraklı Türkmenlerin de olduğu ve ellerinde “Kopenhag hepimiz için” yazılı pankart taşıdıkları görüldü. İkinci gösteri ise olaysız bir şekilde ırkçılığa karşı yapılan konuşmalarla son buldu.