1996 yılından bu yana Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Murat Çatulay'ın (52) tatilini geçirdiği Hırvatistan'ın Omis sahil kasabasında "terör örgütü üyeliği" gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Hırvat medyasında çıkan haberlere göre, Türkiye'de 1989 ve 2001 yılları arasında TKP-ML / TİKKO örgütü (Türkiye Komünist Partisi- Marksist-Leninist) adına gerçekleştirilen çeşitli silahlı eylemlerde yer aldığı gerekçesiyle İnterpol tarafından aranan Çatulay'ın, kaldığı eve yapılan operasyon sonucu gözaltına alındı.



Almanya'nin Köln şehrinde ikamet eden Çatulay'ın, yaz tatilini geçirmek üzere geçtiğimiz cumartesi günü  (27.07.16) eşi ve üç çocuğu ile birlikte Yunanistan üzerinden Hırvatistan'a gittiği açıklandı. 

Alman vatandaşı olduğu belirtilen Murat Çatulay’ın gözaltına alındıktan sonra Split’teki cezaevine götürüldüğü kaydedildi. Hırvat medyasında çıkan haberlere göre, Çatulay’ın Türkiye’ye iade edileceğini ve burada yargılanacağı ileri sürüldü.

DEMOKRATİK KRUMLAR ÇAĞRI YAPTI

Aralarında Avrupa Sürgünler Meclisi, Almanya-Türkiye İnsan Hakları Derneği / Köln (TÜDAY) ile Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) adına kamuoyuna yapılan açıklamalarda, "Cenevre Konvansiyonu'na göre uluslararası dolaşım izni olmasına rağmen hukuksuzca tutuklanan Murat Çatulay örneğinde sürdürülen bu haksızlığa karşı bütün demokratik kurum ve kişileri duyarlı olmaya ve Çatulay ile dayanışma göstermeye çağırıyoruz" denildi. Açıklamanın devamında, Türkiye'ye iade talebiyle Hırvatistan'da tutuklu bulunan Murat Çatulay'ın biran evvel serbest bırakılması istendi.