İngiltere'de öğretmen sendikaları greve hazırlanıyor



Hükümetin öğretmen maaşları­nın sınıftaki öğretim performansıyla bağlantılı olacağını duyurmasından sonra, NUT ve NASUWT bölgesel grev tarihlerini ekim olarak açıkladı.

Sendika liderleri yapılan yenilik­lerden dolayı maaşlarının ve emek­liliklerinin zarar gördüğünü iddia edip, hükümete gerekli görüşmeler için çağrıda bulundu.

Eğitim Bakanı Michael Gove “Hiç tereddüt etmeden bu eylemi kınıyoruz” dedi. Bölgesel grevlerin İngiltere’nin doğusunda, Midlands, Yorkshire ve Humber bölgelerinde 1 Ekimde gerçekleştirilmesi planlanır­ken, Londra’da, ülkenin Kuzey Doğu, Güney Doğu ve Güney Batısında 17 Ekimde gerçekleştirilmesi planlanı­yor. Wales’de herhangi bir bölgesel grev gerçekleştirilmeyecek.

Öğretmenler devleti sorumsuz davranışlarından dolayı suçlayıp, Michael Gove’un görüşme yapmayı reddettiğini açıkladı.

Hükümet planlanan grevlerin aileleri rahatsız etmekle birlikte, öğrencilerin öğrenimine ve öğret­menlerin itibarına zarar vereceğini savundu.

Binlerce öğrencinin eğitimi kesintiye uğrayabilir

Mr Gove geçen haftaki konuşma­sında eğitimde yapılan reformların öğretmenlerin moralini bozduğu id­diasını reddederek, daha önce öğ­retim hiç bu kadar kârlı, popüler ve ileriye yönelik olmamıştı dedi.

Öğretmen sendikalarıyla zaman ve mekân fark etmeksizin görüş­meye hazır olduğunu açıklayan Mr Gove, sendika liderlerini ideolojik nedenlerden dolayı grev yapmakla suçladı.

Labour parti politikacısı Stephen Twigg, koalisyonun diplomasız öğ­retmenleri okullarda kalıcı olarak istihdam ederek öğretmen profes­yonelliğine zarar verdiğini söyledi.

Ekimde yapılacak olan grevler yaz döneminde başlatılan grev serisinin devamı olarak gerçekle­şecek. Sendika liderleri ekimden sonra grevlerine devam edip et­meyeceklerine daha karar verme­diklerini belirtti.

NUT genel sekreteri Christine Blower “Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken öğretmenlerin isteyeceği en son şey greve devam etmek için plan yapıyor olmaktır” dedi.

Blower buna rağmen maaşlarına ve çalışma şartlarına yapılan saldı­rıdan sonra başka bir seçenekleri­nin kalmadığını söyledi.

NASUWT genel sekreteri Chris Keates öğretmen sendikalarının hü­kümetle görüşmeye hazır olduğunu ve ailelerin öğretmenlerin haklarını korumaları gerektiği konusunda an­layışlı olduğunu savundu.

Bir Eğitim Bölümü sözcüsü “Dev­letin iyi öğretmenlere daha yüksek maaş vermeyi amaçlayan reform­larından dolayı sendikaların grev yapıyor olması üzücü bir durum­dur” dedi.

Populus’un geçtiğimiz aylarda düzenlediği ankette, 1,723 katılım­cının %61’i öğretmenlere perfor­manslarına göre maaş verilmesi gerektiğine katılırken, %70’lik bü­yük bir çoğunluk öğretmenlerin grev yapmasına karşı olduğunu belirtmişti