Alibaba Karakaş- Londra



KMEWO’nun Archway’de hizmet verdiği binanın giriş kadındaki Caxton Salon’da yapılan etkinliğe katılım oldukça yoğundu. Kmewo Direktörü Sawsan Salim törende şöyle konuştu: “Ortadoğu da Türk, Kürt ya da Arap kadınların derdi ortak. Sorunları benzer. İlk başta birkaç kadın olarak Refugee Women’s Organisation kurarak onlara haftada iki gün destek veriyorduk. Zamanla talepler arttıkça bu hizmetimiz de haftada beş güne çıktı. Yıllar geçtikçe pek çok kadın bize gelip teşekkürlerini bildirdi ve bizim sayemizde hukuksal sorunlarını hallettiklerini ve böylelikle kendilerini güvende hissettiklerini söyledi”.

“Bu da bizim doğru yolda olduğumuzu gösterdi” diyen Salim sözlerini şöyle sürdürdü: “İki yıl önce hukuki yardım kadınların kendi başlarına ayakta durabilmeleri için bir proje başlattık. Bu ülkede İngilizce bilmemek büyük eksiklik önce bunu çözmek gerekiyordu. O nedenle ESOL İngilizce, bilgisayar ve kendine güven kursları başlattık. Bugüne kadar programa 390 kadın katıldı.

Program Londra’da 4 ayrı yerde yapılıyor.Islington, Newingron Green ve Finsbury Park bölgelerindeki camiler ile toplum merkezlerinde eğitimleri sürdürüyoruz. Ayrıca bugüne kadar pek çok gönüllü çalışan kadını asistan öğretmen, sosyal hizmet görevlisi gibi çeşitli işlere girmelerini sağladık.” İngilizce, bilgisayar ve kariyer kurslarına katılanlara sertifikalarını veren KMEWO yetkilileri “Bu sene eğitim verdiğimiz kadınların sayısı daha da artacak ve bu sayı her sene daha da yukarı çıkacak” dediler. Sertifika dağıtım töreninden sonra katılanlara yiyecek ve içecek ikramı yapıldı ve yeni öğretim yılını tanıtıcı bilgiler verildi. Önümüzdeki hafta başlayacak yeni kurslar için 020 7263 1027 numaralı telefondan bilgi alınabilir.

KMEWO nedir?


1999 yılında Irak, İran ve Türkiye`den İngiltere`ye gelmiş sığınmacı ya da göçmen kadınlara destek vermek üzere kuruldu. O günden bu yana pek çok aktiviteye imza atan kuruluş şu anda özellikle ev içi şiddet konularında psikolojik ve hukuksal yardım olmak üzere İngilizce, bilgisayar kursları, iş bulma konularında çalışma atolyeleri, özgüven geliştirme, devletten yardım alanlara hukuksal destek, yazışmalarda yardım gibi konularda hizmet veriyor.