Alibaba Karakaş- Londra


Göçmenlik Uzmanı Taçgül Kılıç 2012 yılında göçmenlik kurallarında önemli değişiklikler yapıldığını ha­tırlatarak, bu değişikliklerle birlikte her ne kadar yurtdışından eşini ge­tirme prosedürü zorlaştırılsa da, değişikliklerin İngiltere’de çocuk sahibi kaçak göçmenlere kimi ko­laylıklar da sağladığını vurguladı.

Deneyimli Göçmenlik Uzmanı Kılıç bu kolaylıklara ilişkin olarak şöyle konuştu:

“Bir kişi ister vize süresini aşıp kaçak duruma düşmüş olsun, is­terse de ülkeye kaçak yollardan girmiş olsun, eğer bir İngiliz vatan­daşı ile evliyse ve eşi çalışmıyorsa doğru bir başvuruyla oturum alma şansı var. Hükümet ayrıca çocukla­rın durumunu da göz önüne alıyor.

Örneğin kaçak durumdaki kişi­nin çocuğu İngiliz vatandaşı ise ya da İngiliz vatandaşı değil de 7 yıl­dır bu ülkede yaşıyorsa bu çocu­ğun ebeveynlerinin çocuktan do­layı oturum başvurusu yapma ve bu hakkı elde etme şansları mev­cuttur. Böyle bir başvuru için kaçak göçmenin illa çocuğu ile yaşaması gerekmiyor. Çocuk eşlerden biri ile yaşıyorsa, diğer eşin ise hukuki ola­rak çocuğu görme hakkı (contact) varsa çocuğunu görme hakkına sa­hip olan kişinin diğer kriterleri de uyuyorsa oturum alma şansı mev­cuttur.”

Çocuğun bakımına dayalı olarak da oturum başvurusu yapılabilece­ğini ifade eden Kılıç, “Kaçak durum­daki kişinin çocuğu İngiliz vatandaşı ya da Avrupa Birliği ülkelerinden birinin vatandaşı ise ve kişi çocu­ğunun öncelikli bakıcısı konumun­daysa oturum alma şansına sahip­tir” dedi. Kılıç eşi halen Türkiye’de yaşayan kişilerin durumu ile ilgili olarak ise “Örneğin bir kişi çalışma­dığı için eşini Türkiye’den getiremi­yorsa ancak o eşinden İngiltere’de bir çocuğu varsa, bu kişinin eşi için vize ve oturum başvurusu yapması mümkündür” şeklinde konuştu.

Kaçak durumdaki bir kişinin ha­yatının en az yarısını İngiltere’de ge­çirmesi durumunda, ya da 20 yıldır bu ülkede kaçak yaşıyor olması du­rumunda oturum alma şansı elde edebileceğine dikkat çeken Kılıç, Home Office’e güçlü bir dosya ile başvuru yapıldığında pozitif sonuç alma oranının çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Uzun yıllardır göçmenlik ala­nında çalışan bir hukukçu olduğunu dile getiren Taçgül Kılıç konu ile il­gili daha fazla bilgi almak isteyen­lerin kendileri ile kontağa geçebi­leceklerini dile getirdi. Daha geniş bilgi almak isteyenler Göçmenlik Uzmanı Taçgül Kılıç’a 0207 275 8555 yada 07852117730 numaralı telefon­dan ulaşabilirler.