Ali Baba Karakaş / Londra


Cezalarını ödemeyen araçlar, plaka okuyan kameralı araçlar tarafından belirlenerek bağlanıyor. 


Ödenmemiş araç cezalarını toplamaları için çok sayıda memur görevlendirilirken, yetkilendirilen aracı firmalar da devreye girdi. Araç plakasınını tanıyan cihazları bulunan icra görevlileri, tek merkezden derlenebilen bilgilere ulaşarak, takip edilen aracın ödenmemiş borcu olup olmadığını tespit edebiliyor. Bu tür araçların sahipleri, cezalarının yanısıra icra görevlileri için de ayrı bir ödeme yapmak zorunda kalırken, ceza borçlarının kişisel kredi dosyalarına icralık(bailiff) borçları olduğu bilgisi işleniyor.

Habere geniş yer ayıran gazeteler, binlerce insanın cezaları olduğunan habersiz olduklarını vurgularken, yollarda araç plakası tanıyan cihazlarla yapılan uygulamaların mağduru olduklarına dikkat çekiyor. Belediyelerin geçtiğimiz yıl boyunca araç park cezalarından 340 milyon sterlin gelir elde ettiğinin açıklanmasının ardından, trafik cezalarının tahsil edilmesine yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığına dikkat çekiliyor.

Araç destek ve sigorta kuruluşu AA yetkilileri yaptıkları değerlendirmede, cezaları bulunan şoförlerin yükümlülüklerini yerine getirme ve kurallara uymaya daha fazla özen göstermelerini sağlayacağına inandıklarını kaydederken, sokaklarda kameralı gezen araçların tedirginlik yarattığına işaret edildi. Ülke genelindeki yerel yönetimlerin 2011-2012 dönemindeki park gelirleri 1 milyar 300 milyon sterline ulaşırken, belediyelerin park düzenlemeleri harcamalarından sonra elde ettikleri net karın 565 milyon sterlin olmuştu. net kar olarak açıklandı. Bir önceki yıla göre yüzde 10.5 artan karın, bu yıl sonunda 635 milyon sterlini bulması bekleniyor.