Alibaba Karakaş- Londra








Türkiye'deki yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Alevilerin bu sürecin dışında tutulmasını protesto etmek amacıyla başlatılan çadır eyleminde İngilizce ve Türkçe bildiriler dağıtılmış ve düzenlenen imza kampanyasına destek aranmıştı. Bir ayı geçen bir süredir özellikle hafta sonları yüzlerce kişinin buluştuğu çadırı CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, Labour Party Tottenham milletvekili David Lammy, tanınmış akademisyen

Büşra Ersanlı, Alevi dedesi ve halk ozanı Dertli Divani'nin de bulunduğu çok sayıda kişi ziyaret etmişti. 

Cemevi'nden yapılan açıklamada Türkiye'de yapılmaya çalışılan yeni Anayasa'da Alevilerin yok sayıldığı ve Aleviliğin yasaklandığı savunulurken, çadır eylemine son verecek yürüyüşle seslerini Ankara'ya duyurmayı hedefledikleri kaydedildi. 



26 Mayıs Pazar günü öğle saatlerinden itibaren kortejler halinde High Road üzerinden Haringey'e doğru yürüyüşe geçecek olan Aleviler, çadır eylemi'nin yapıldığı Manor House Metro İstasyonuna kadar yürüyecek. Burada yapılacak olan basın açıklamasının ardından geçici olarak sonlandırılacak olan eyleme ilişkin bilgi veren Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, amaçlarına ulaştıklarını söyledi.  İngiltere'deki Aleviler olarak Türkiye'deki Anayasa değişikliği sürecine sessiz kalmamak amacıyla böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini kaydeden Erbil, yeni Anayasa çalışmalarının takipçisi olacaklarını ve yapılacak olan Anayasa'nın toplumun bütün kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik olması gerektiğini söyledi. 



Günümüzde Alevilerin yok sayıldığını ve görmezlikten gelindiğini savunan Cemevi Başkanı, "Alevilerin istek ve dilekleri dikkate alınmalı. Alevi kimliği yasal olarak tanınmalıdır. Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı ve ibadet yeri kapsamına Cemevi de alınmalıdır"  dedi.