Alibaba Karakaş - Londra


Wood Green kütüphanesi önünde toplanan çok sayıda Cemevi üyesi ve Türkiyeli göstericinin ana caddeye çıkarak başlattıkları yürüyüş korteji, havanın güzel de olmasının etkisi ile giderek büyüdü. Sayıları bini geçen ve aralarında ünlü halk ozanı Dertli Divani ile İngiltere'de faaliyet gösteren Day-Mer, Anadolu Kültür Merkezi gibi derneklerin temsilcilerinin de yer aldığı kalabalık yol boyunca AK Parti karşıtı sloganlar attı.

Yürüyüşte üzerlerinde Türkçe ve İngilizce "Alevisiz Anayasa'ya hayır, eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz, zorunlu din dersleri kaldırılsın" mesajlarının yer aldığı pankartlar da ilgi çekti. Toplumumuzun yoğun yaşadığı Turnpike Lane ve Haringey Green Lanes güzergahını takip ederek Manor House'da bulunan çadıra ulaşan kalabalık, Kuzey Londra trafiğini felce uğrattı. Araç kuyruklarının onlarca metreyi bulduğu güzergahlarda polis sıkı önlemler alırken Cemevi görevlileri yol boyunca eylemlerinin amacını anlatan bildiriler dağıttılar. 



Bournemouth, Nottingham, Croydon gibi diğer bölgelerde bulunan Cemevleri'nin de destek verdiği ve özellikle çocuklu ailelerin yoğun ilgi gösterdiği gözlenen yürüyüş Manor House tren istayonu yanında bulunan eylem çadırında sona erdi. Burada toplanan kalabalığa seslenen IAKM-Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, 37 gündür açık tutulan çadır eylemi ile Türkiye'deki yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Alevilerin bu sürecin dışında tutulmasını protesto etmek ve Alevi kimliğinin yasal olarak tanınması için kamuoyu oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Yürüyüşe kalabalık katılım gösteren Cemevi ve diğer sivil toplum örgütü üyeleri ile Alevilere teşekkür eden Erbil, "Bundan sonra hiç kimse  Alevileri yok sayamayacaktır." dedi. 



Kalabalığa seslenen Dertli Divani'de, yeni Anayasa çalışmalarında Alevilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini söylerken, AK Parti hükümetinin Cemevleri'nin ibadethane olmadığı yönündeki açıklamalarından vazgeçmesini istedi. 

Divani Cemevleri'nin inanç merkezi olarak kabul edilmesi ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini de ifade etti.