Anlaşma ile Fransa’nın kamu enerji kuruluşu EDF, bir Çinli grup ile birlikte bir konsorsiyumun baş­kanlığını yapacak. Proje, Avrupa Basınçlı Su Reaktörü (EPR) adı ve­rilen tesislerden iki adet kurulma­sını kapsıyor.

İngiltere’nin güneybatısındaki Somerset bölgesindeki Hinkley Po­int C nükleer tesisinde kurulacak. EPR reaktörlerini inşa eden Fran­sız Areva, Türkiye’nin Sinop’ta inşa edilecek ikinci nükleer reaktörünü de Japon Mitsubishi Heavy Indust­ries ile birlikte inşa edecek. An­laşma uyarınca, EDF’nin başka pro­jelerde de ortağı olan China General Nuclear Power Group (CGN) muhte­melen China National Nuclear Cor­poration (CNNC) ile birlikte konsor­siyumda yüzde 30 ile 40 arasında pay sahibi olacak.

Areva ise ayrıca yüzde 10 hisse alacak. Her biri 1,6 gigavat kapasi­teli reaktörlerin İngiltere’nin elekt­rik üretim kapasitesinin yüzde 5’ine denk üretim yapacağı bildiriliyor. Proje ile yaşlanan ve çevre kirlili­ğine yol açan reaktörlerin yüzde 20’sini yenilemek zorunda olan İngiltere’de hem enerji üretimi hem de enerji güvenliği artmış olacak.

Anlaşma tesislerin işletmeye açılmasından itibaren 35 yıl süreli olacak. Megavat/saat başına elekt­rik fiyatı 92,5 sterlin olarak belir­lendi. Şu andaki toptan elektrik fiya­tını ikiye katlayan bu tutar, yüksek elektrik faturalarının habercisi ola­rak değerlendiriliyor. Japonya’daki Fukuşima reaktörünün radyoaktif madde sızdırması sebebiyle nük­leer santral sektörü 2011’den bu yana zor durumda. Fukuşima’daki sızıntının ardından Almanya nük­leer enerjiden vazgeçmiş, İtalya ise nükleer program planını rafa kaldır­mıştı. İngiltere’de ise hem hükümet hem de muhalefet nükleer enerjiyi destekliyor
.