Başbakan Boris Johnson, seçim sonuçlarının sorumluluğunu üstlendiğini belirterek "Sonuçlar, partimizin artan hayat pahalılığına odaklanması gerektiğini gösteriyor" dedi. Kaybedilen belediyelerdeki bazı partililer ağır yenilgi için Johnson'ı suçladı.

Seçim sonuçları neredeyse tamamen açıklanırken, Muhafazakar Parti 460'tan fazla belediye encümen üyeliği ile 11 belediyenin kontrolünü kaybetti.

Bu kayıplar İngiltere'nin güneyinde Liberal Demokrat Parti'ye giderken, İşçi Partisi de başkent Londra'da kilit önemde bazı belediyeleri kazandı.

Boris Johnson, partisinin bazı bölgelerde "zor" zamanlar geçirdiğini kabul etti, ancak genel olarak karma sonuçlar elde edildiğini savundu.

Kaybedilen belediyelerdeki bazı partililer ise ağır yenilginin ardından Boris Johnson'ı suçladı.

Cumberland belediyesini kaybeden John Mallinson, "gerçeği söyleme" konusunda seçmenlerin Başbakan'a güvenmediklerini söyledi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Londra'da İşçi Partisi'ne kaptırılan belediyelerden biri olan Wandsworth belediyesi lideri Ravi Govindia, "ülkedeki genel sorunların" belediyenin kaybedilmesine neden olduğunu savundu.

Muhafazakar Parti başkanı Oliver Dowden ise eleştirilere cevaben, parti liderini değiştirme zamanı olmadığını söyledi.

Johnson, sonuçların sorumluluğunu üstlendiğini belirterek, seçmenlerin hükümetinin kendileri için önemli olan konulara odaklanmasını istediğinin açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Europol raporu: AB'ye eroin Türkiye üzerinden geliyor Europol raporu: AB'ye eroin Türkiye üzerinden geliyor

Johnson, "Ülkenin bazı bölgelerinde zor bir gece geçirdik, ancak öte yandan, ülkenin diğer bölgelerinde hala Muhafazakarların ilerlediğini ve uzun süredir Muhafazakarlara oy vermeyen yerlerde oldukça dikkate değer kazanımlar elde ettiğini görüyoruz" dedi.

İŞÇİ PARTİSİ: 'KAZANMA YOLUNA GİRDİK'

Londra'da Muhafazakarlar'ın elindeki kritik bazı belediyeleri alan İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer ise partisinin bir dönüm noktasına ulaştığını ve "gelecek genel seçimleri kazanma yoluna girdiğini" savundu.

Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da seçmenler dün sandık başına gitti.

İngiltere, Galler ve İskoçya'da 4 yıllığına yeni belediye meclis üyeleri belirlenirken, Kuzey İrlanda'da parlamento seçimleri yapıldı.

YEREL SEÇİMLERDE 4 BİN 350 ADAY YARIŞTI

İngiltere'de 146, İskoçya'da 32, Galler'de de 22 belediye için sandık başına gidildi.

İngiltere'de 146 belediyeden 143'ünde sonuçlar belli oldu. Muhafazakarların yönetimi kaybettiği 12 belediyeden 9'u İşçi Partisi'ne, 5'i de Liberal Demokratlara geçti. Muhafazakarlar 386 encümen üyeliği kaybederken, İşçi Partisi sandalye sayısını 238, Liberal Demokratlar ise 186 artırdı.

İskoçya'da sayımlar tamamlandı. İskoçya Ulusal Partisi SNP encümen üyeliklerinin çoğunu kazandı. Altı yıl sonra İşçi Partisi İskoçya'da Muhafazakarların önüne geçerek ikinci sırada yer aldı.

Sayımların hala devam ettiği Galler'de İşçi Partisi açık ara önde gidiyor.

Kuzey İrlanda'daki parlamento seçimlerinde de sayımlarının tamamlandığı yerlerin çoğunu Sinn Fein kazanmış görünüyor.

'BAZI BELEDİYELERDE GECE ZORLU GEÇTİ'

Başbakan Boris Johnson seçim sonuçlarını yorumlarken, bazı belediyelerde "zor bir gece geçirdiklerini" kabul etmekle birlikte, "ülkenin bazı bölümünde Muhafazakarlar'ın "ilerlemeye devam ettiğini" savundu.

Kimi belediye meclis üyeleri alınan sonuçtan doğrudan Johnson'ı sorumlu tuttu.

Alınan sonuçta artan hayat pahalılığı ve Başbakan'ın Covid salgında karantina kurallarını çiğnemesinin etkili olduğu düşünülüyor.

Bazı gözlemciler yine de Muhafazakarların, korktukları kadar büyük bir oy kaybına uğramadığını söylüyor.

Seçimlerde İşçi Partisi, Londra'da kritik bazı belediyeleri kazanırken belediye meclisi üyeliği sayısını da artırdı.

Buckingham Sarayı, Parlamento ve devlet kurumlarının bulunduğu Londra Westminster'da belediye meclisinde çoğunluğu, İşçi Partisi kazandı. Belediye, kurulduğu 1964 yılından beri Muhafazakar Parti'nin kontrolündeydi.

Yine Londra'da Muhafazakarların elinde olan Barnet Belediyesi meclisi, tarihinde ilk kez İşçi Partisi'ne geçti.

1978'den beri Muhafazakar Parti'nin elinde olan Wandsworth da İşçi Parti'nin kontrolüne geçen bir başka belediye oldu.

İşçi Partisi'nin az farkla Southampton'ı da kazanmasına rağmen Londra dışındaki bölgelerde oylarını sınırlı ölçüde artırdı.

Liberal Demokratlar ise seçimlerde belediye meclis üyeliğini sayısını en fazla artıran parti oldu. Liberal Demokratlar 2018 seçimlerine kıyasla belediye meclisindeki sandalyelerini 186 artırdı.

Parti lideri Ed Davey, sonuçların partisi için "çok umut verici" olduğunu belirterek "Milyonlarca insan elektrik ve gaz faturalarının yükselmesinden, vergilerin artmasından, yaşam standartlarının düşmeye başlamasından ve bu başbakandan usandığını mesajını verdi" dedi.