İkincisi ise BBC'nin kuruluşun eski sunucusu Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarıyla ilgili bir haberi geçen yıl rafa kaldırması konusunda hazırlanan raporun sonuçları.

Daily Telegraph gazetesi, başbakanlık konutundan ayrılırken ana kapıyı değil, yan kapıyı kullanmasını isteyen polis memurlarına küfrettiği ve hakaretler yağdırdığı öne sürülen Mitchell'ın görevinden istifa etmek zorunda kaldığını hatırlattıktan sonra şöyle devam ediyor:

"Scotland Yard, eski bakan Mitchell'ı yerinden etmek için polis tarafından bir komplo yapılıp yapılmadığını incelemek üzere 30 polisi kapsayan bir soruşturma başlattı.

“Plebgate”

“Soruşturma, turist olduğunu söyleyen bir kişinin, bir milletvekiline email göndererek, Mithcell'ın polislere hakaret ettiğine tanık olduğunu söylemesinin ardından, bu kişinin bir polis memuru olduğunun ve aslında olaya tanıklık etmediğinin ortaya çıkması üzerine başlatıldı."

Independent gazetesi ise, Mitchell'ın polis memuruna "pleb" diye hitap ettiği iddiası üzerine "Plebgate" olarak anılmaya başlayan konu ile ilgili olarak, olayın artık Mitchell'ın ne söylediğinin ya da ne söylemediğinin ötesine geçtiğini yazıyor.

Dikkatin asıl olarak eski bakan ve parlamento grup başkanının görevden alınması için bir komplo yürütülüp yürütülmediğine odaklanacağını yazan gazete, ortaya çıkan yeni kamera kayıtlarının, polis ile Mitchell arasındaki konuşmanın daha kısa olduğuna işaret ettiğini de aktarıyor.

“Daha büyük bir komplonun parçası mı?”

Bir polis memurunun yalancı şahitlik yaparak bir bakanı istifaya zorlaması olayının son derece önemli olduğunu belirten Independent'a göre, olay kendi başlarına hareket eden birkaç polisin işi olabileceği gibi, daha ciddi bir komplonun da parçası olabilir.

“Polisin rahatsızlıkları”

Financial Times gazetesi ise, polisin hükümetin kesintiler ve emniyet müdürlerinin seçilmesi politikası ile ilgili bazı rahatsızlıkları olabileceğini ancak, hükümete baskı yapmak için iddia edilen yöntemlerin kullanıldığı ile ilgili en küçük bir şüphenin oldukça tehlikeli olduğunu söylüyor.

Gazete, hükümetin emniyet teşkilatı ile ilgili bazı politikalarına karşı çıkan Polis Federasyonu'nun, eski bakanın görevden alınmasına yol açan kampanyanın da öncülüğünü yürüttüğüne işaret ediyor.

“Gerçek kurmacadan garip”

Financial Times'a göre, telefon dinleme skandalında, bazı gazetecilerle işbirliği yaptıkları iddialarının ardından İngiliz polis teşkilatının, halkın güvenini kırmayı tekrar göze alması oldukça zor.

Guardian gazetesinin, olayla ilgili değerlendirmesi ise, "Gerçeğin bazen, kurmacadan daha garip olabileceği." şeklinde.

Gazete, polislere saygılı davranamadığı için özür dileyen ancak kendisine atfedilen sözleri kullanmadığını savunan Mitchell'ın önce kamuoyunun desteğini alma mücadelesini, ardından da başbakanın desteğinin çekilmesi ile birlikte koltuğunu kaybettiğini yazıyor.

Geçiyoruz, BBC'nin eski sunucu Jimmy Savile hakkındaki iddialarla ilgili haber programını rafa kaldırmasıyla ilgili soruşturma haberlerine.

“BBC tek bir yöneticisini bile işten çıkarmadı”

Daily Telegraph gazetesi, manşetten verdiği haberinde, BBC yöneticilerinin "Savil fiyaskosundan görevlerini kaybetmeden çıktıklarını belirtiyor.

Kuruluşun, oldukça eleştirel tonda bir soruşturma raporuna rağmen tek bir yöneticisini bile işten çıkaramadığını belirten gazete, raporda, hatalara kuruluş içi çatışmaların, karar verme süreçlerindeki hataların ve yönetim zincirinin katılığının yol açtığı tespitinin yer aldığının altını çiziyor.

Gazete, olayın arka planı ile ilgili olarak ise, BBC'nin Newsnight programının, 40 yıllık BBC sunucusu Jimmy Savile hakkındaki çocuk tacizi iddialarıyla ilgili bir haberi rafa kaldırma kararı aldığını ve hazırlanan raporda bu kararın yanlış olduğu tespitinin yapıldığını belirtiyor.

“Editöryal kurallar ihtiyaç anında etkisiz”

Independent gazetesi ise, suçun raporda komplodan ziyade, kuruluşun işleyişindeki kaosa atfedilmesinin BBC içinde bir rahatlama yaratmış olabileceğini belirtiyor.

Ancak gazeteye göre, BBC hakkındaki soruşturmayı yürüten Nick Pollard'ın raporunda öne çıkan, BBC'nin içerik kontrolü ve editöryal kurallarının, onlara en çok ihtiyaç duyulan anlarda etkisiz kaldığı.