Türkiye'nin, Brüksel saldırılarından sorumlu tutulan canlı bombalardan Belçika vatandaşı İbrahim el Bakravi'yi Hollanda'ya sınır dışı ettiğini açıklaması üzerine Belçika'nın ardından Hollanda'dan da resmi açıklama geldi.

Hollanda Adalet Bakanı Ard van der Steur, “Türk yetkililer İbrahim el Bakravi'yi sınır dışı ederek 14 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul'dan Amsterdam seferi yapacak uçağa bindirdi“ açıklaması yaptı.

Brüksel'deki terör zanlısının Hollanda'da arananlar listesinde olmadığını, uluslararası listede de yer almadığını belirten van der Steur, “Belçikalı, Alman ve Türk meslektaşlarımızla birlikte kontrol ettik ve sistemlerimizde yer almıyordu“ ifadesini kullandı.

"Ankara'dan bir açıklama yapılmadı"

Van der Steur, Hollanda Parlamentosu'na sunduğu mektupta, Türk yetkililerin el Bakravi'nin niçin Hollanda'ya gönderildiğiyle ilgili bir açıklama yapmadığını savundu. Hollanda Adalet Bakanı, geçerli Belçika pasaportuna sahip olan El Bakravi'nin o dönem yakalanması için bir neden olmadığını belirterek, "Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği'ne gönderilen e-postada 'çok acil' notu yer almasına rağmen El Bakravi ve kimliği belirtilmeyen bir Alman vatandaşının niçin uçağa bindirildiğine dair bir bilgi yer almıyordu" dedi.

Van der Steur, El Bakravi'nin Türkiye'den Hollanda'ya sadece bir kere sınır dışı edildiğini de vurguladı.

Türk yetkililer, İbrahim el Bakravi'nin 2015 yılı temmuz ayında Türkiye'de suç kaydı bulunmadığı için kendi isteği üzerine Hollanda'ya sınır dışı edildiğini ve Hollanda ve Belçika'nın, söz konusu kişinin yabancı terörist olduğu yönünde uyarıldığını açıklamıştı. Belçika'daki güvenlik açığı ile ilgili tartışmaları daha da alevlendiren bu açıklama sonrasında içişleri ve adalet bakanları istifalarını sunmuş, ancak istifalar Başbakan tarafından kabul edilmemişti.

©DW/rtr,AFP,dpa / BK,EC