VVD'nin parlamentodaki 150 sandalyenin 31'ini alması bekleniyor.

Anketler Geert Wilders'in liderliğindeki göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise beklenenden az oy aldı.

İlk sonuçlar PVV'nin 19 sandalyede kalarak, Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokratlar'la eşit sayıda vekil çıkaracağını gösteriyor.

Demokratlar 66 (D66) göçmenlerin entegrasyonunu artırılmasını istiyor. Hristiyan Demokratlar (CDA) ise entegrasyon sınavını geçemeyen göçmenlerin sınır dışı edilmesini ve mültecilere ise sadece geçici sığınma statüsü verilmesini savunuyor.

Hollanda Başbakanı Rutte

Hollanda Başbakanı Rutte'nin VVD partisinin sandalye sayısı 41'den 31'e düşecek olsa da bu sonuç parti tarafından sevinçle karşılandı.

Oyunu en çok artıran partinin ise Yeşiller Partisi olduğu belirtiliyor. Yeşiller'in 4 olan koltuk sayısını 16'ya çıkardığı görülüyor.

İşçi Partisi'nin ise ağır darbe aldığı görülüyor. Anketler İşçi Partisi'nin parlamentodaki 38 sandalyesinin 9'a düşeceğini gösteriyor.

Yaklaşık 12,7 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve 31 partinin yarıştığı seçimlere katılım oranı yüzde 81 oldu. Bu son 30 yılın en yüksek oranı.

Uzmanlar yüksek katılım oranının Avrupa Birliği yanlısı ve liberal partilere yaradığını söylüyor.

31 partiden 14'ünün en az bir koltuk kazanması bekleniyor. İşçi Partisi'nden ayrılarak kurulan ve liderliğini Tunahan Kuzu'nun yaptığı DENK Partisi'nin de bunlardan biri olacağı görülüyor.

Sonuçların gece yarısından sonra açıklanması bekleniyor.

Hollanda'da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor. Yeni hükümetin kurulması için koalisyona dahil olan partilerin toplamda en az 76 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

Hollanda'da dikkat çeken siyasi aktörler

Image captionHollanda'da dikkat çeken siyasi aktörler

Türkiye krizinin damga vurduğu seçim

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik kriz nedeniyle bu seçimler Türkiye'de de yakından izleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "bir seçim için Türkiye ile ilişkilerini feda eden Hollanda'nın bunun bedelini ödeyeceğini" söyledi ve atılacak adımların Hollanda seçimlerinin ardından netleşeceğini vurguladı.Hollanda'daki genel seçimler, Avrupa'da yükselişe geçen göçmen karşıtı eğilimi ölçmek açısından çok önemli görülüyor. Bu yıl içinde Fransa ve Almanya'da da seçimler olacak.

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 23 Nisan'da, ikinci turu 7 Mayıs'ta yapılacak. Almanya ise 24 Eylül'de genel seçim için sandık başına gidecek.(BBC)