İsviçre’de politik mülteci olan Hasan Dinler, 13 Mayıs 2013’de bulunduğu iltica kampından alınarak sınır dışı edilmek üzere cezaevinde. Türkiye’de 10 yıl çeşitli cezaevlerinde siyasi tutsak olarak her türlü işkencelere maruz kalmış Hasan Dinler hakkında , Yargıtay’ca onanmış müebbet hapis cezası bulunmaktadır.


Dayanışma Komitesi'nin açıklamasında „Hasan Dinler 20 Mayıs‘tan beri kaldığı cezaevinde süresiz açlık grevinde . 28 Mayıs‘ta sınır dışı edilecek olan Hasan Dinler, 26 Mayıs‘tan itibaren açlık grevinde sıvı almını da bırakacak. Bu şekliyle yaşamı tamamıyla tehlike altına girecektir. Sıvı almada yaşaması birkaç günle sınırlı. İnsani duyarlık içinde olan herkes acil olarak harekete geçmeli, bu ölüm yolculuğuna seyırci kalarak suç ortaklığı yapmamalı “ çağrısı yapılmakta.


Son dönemlerde Avrupa ülkelerinde siyasi mülteci statüsüne sahip bir çok kişinin art ardına gözaltılar yaşaması tesadüfi sayılamaz. İspanya, İtalya, Avusturya, Almanya ve İsviçre gibi "demokrasinin beşiği" sayılan ülkeler, Türkiye'deki  hükümet direktifli Yargının talebi doğrultusunda iade terörüne başlamışlardır.



Politik kimliğe sahip insanların tutuklanarak F-Tipi zindanlarda sistematik insan hakları ihlallerinin aralıksız yaşandığı Türkiye hükümetine teslim edilmek istenmesi, Avrupa’da yaşayan politik mültecilere ve göçmenlere gözdağı vermeyi  amaçlamaktadır.

 

Gün geçmiyor ki, tanınan bir devrimci-demokratın gözaltına alınarak insan hakları ihlallerinin üst boyutlarda yaşandığı "ileri demokrasi" nin ana vatanı Türkiye'ye iade edilme girişimlerine tanıklık edilmesin. Demokratik kamuoyunun yeterli duyarlılık göstermemesinin de dikkate alındığı bir ortamda, en temel bir insan hakkı olan, iltica hakkına yapılan keyfi ve anti-demokratik saldırılar her gün daha da yoğunlaşmaktadır.

 

Uluslararası Af Örgütünün 2012 yılı Türkiye raporunda gerek cezaevlerinde, gerekse de demokratik kitle örgütlerinin etkinliklerindeki polis şiddeti ve sistematik işkencenin boyutlarına  dikkat çekilmektedir.


Dayanışma Komitesi açıklamasına şu cümlelerle devam etmektedir "Hasan Dinler’in iade edilmesi durumunda ömür boyu hapis yatacak ve özgürlüğü yok edilecektir. Hasan Dinler iade edilmesi durumunda yeni saldırılara da maruz kalacaktır.

 

Bundan dolayı Hasan Dinlere sahip çıkmak hem insani bir görevdir, hem de politik bir hakkın savunulmasıdır. Hasan Dinler’le Dayanışma komitesi olarak İsviçre devletinden devam eden bu hukuksuzluğa derhal son vermesini ve politik iltica hakkının tanınarak özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.

 

Bu konuda duyarlı herkesi dayanışmaya ve başta İsviçre devletini, uluslararası insan hakları kuruluşlarını Hasan Dinler’e özgürlük talebiyle tepkilerini ifade etmeye çağırıyoruz."


Hasan Dinler’le Dayanışma Komitesi

 

[email protected]