Almanya’da Hamburg, Berlin, Köln, Bielefeld, Stuttgart, Mannheim, Frankfurt, Paris, İsviçre’de Basel Zürich, Cenevre ile başkent Bern’de binlerce gösterici yapılan yürüyüşlere katılarak İstanbul’daki polisin barışçıl göstericilere gaz sıkması sonucu yüzlerce direnişçinin yaralanmasını protesto ettiler.

Hamburg’da Dmokratik Güç Birliği Platformu öncülüğünde Alevi dernekleri, CHP Hamburg Birliği, Beşiktaşlılar Derneği, Avrupa Karabalılar Derneği’ni yanı sıra Alman Sosyal Demokrat Parti Milletvekilleri Kazım Abacı, Ali Şimşek, Sol Parti Hamburg milletvekili Cansu Özdemir, Yeşiller Partisi Hamburg Milletvekili Filiz Demirel ve SPD Altona İlçe Belediye Meclis Üyesi Behçet Algan destek verdi.

 

Sternschanze tren istasyonunda kortejler eşliğinde toplanan göstericiler, ‘Taksim Faşizme Mezar Olacak’, ‘Hükümet İstifa’, ‘Bedel Ödedik, Bedel Ödeyeceğiz’, ‘Her Yer Taksim, her Yer Direniş’ sloganları altında Hamburg Başkonsolosluğü önüne kadar yürüdü.

 

Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı mitingde Hamburg Başkonsolosluğu önünde bir konuşma yapan Hamburg Alevi Toplumu İkinci Başkanı avukat Mahmut Erdem, kısa zamanda çok sayıda insanın mitingde yer aldığını ifade ederek ‘Daha fazla dalga dalga olacağız. Taksim Avrupa’nın her yerinde olacak’ dedi.

 

Yeşiller Partisi Milletvekili Filiz Demirel, Gezi Parkına direnişin bardağı taşıran son damla olduğunu ifade ederek, Başbakan Erdoğan’ın muhalefete, kendisi gibi düşünmeyenlere şiddetle karşılık verdiğini söyledi.

 

Demirel, ‘Buradan Taksim’e dayanışmayı gönderiyoruz. Yalnız değilsiniz. Her Yer Taksim, Her yer Direniş.Selam olsun direnen yoldaşlara’ şeklinde konuşma yaptı.

ABACI : ‘ERDOĞAN MUSS WEG (ERDOĞAN GİTMELİ)’

SPD Hamburg Milletvekili Kazım Abacı, Başbakan  Erdoğan’ın bir an önce istifa etmesi gerektiğini bildirerek, ‘Türkiye’de her ay çeşitli şekilde polisle emniyet güçleri arasında çatışmalar yaşanmakta. Gezeteciler baskı altında. AKP 10 yıldan beri iktidarda. Kendisinden olmayanlara karşı baskı uygulamakta’ dedi.

 

SPD Hamburg Milletvekili Şimşek ise, faşizme karşı bütün güçlerin birleşmesi gerektiğini ifade ederek, ‘Bizler artık ne darbe ne de katliam yaşanmasını istiyoruz. Nevşehir’de semah dönmek, Burhaniye’de Nevruz ateşi yakmak istiyuruz. Türkiye’nin geriye gitmemesi için halkların kardeşliği diyorum’ şeklinde konuştu.