Alman Tagesschau adlı internet sitesinde Karaman Yavuz ve Gabor Halasz imzalı haberde gözaltına alınan 6 Alman vatandaşından 4’üne yurtdışı yasağı konulduğu ve haftada beş gün polis karakoluna imza atmaları şartıyla serbest bırakıldıkları yer alıyor. 

Hamburg’da görev yapan Alman vatandaşı sosyal pedagog N.Y. ile gözaltında tutulan diğer kişi hakkındaki soruşturmanın ise devam ettiği ve dört gün içinde karar verilmesi bekleniliyor. 

Edinilen bilgilere göre arasında soruşturmaya kısıtlılık kararı getirildiği ve gözaltına alınanlar hakkında “örgüt üyesi olma” ve “örgüt propagandası yapma” iddialarıyla işlem yapıldığı belirtildi.

Alman Televizyon Kanalı NDR’in araştırmalarına göre serbest bırakılan 4 Alman vatandaşının NAVDEM (Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi) adlı derneğe üye oldukları gerekçe gösteriliyor. 

Alman Dışilişkiler Bakanlığı, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’ın Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya geldiği sırada gözaltıların olması arasında bir bağlantının olmadığını bildirdi. 

HAMBURG’DA YAŞAYAN ALMAN VATANDAŞI N.Y. GÖZALTINA ALINMIŞTI 

Hamburg Kürt Toplumu Başkanı (KGD) Cafer Yıldırım’ın eşi sosyal pedagog N.Y (58) Diyarbakır Havalima’nında gözaltına alınmıştı. 

Alman Haber Ajansı’nın (dpa) geçtiği habere göre N.Y’nin iki hafta Diyarbakır’da kaldığı ve Almanya’ya dönmek isterken Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın konudan haberdar olduğu belirtilirken, siyasiler Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’ın  Ankara'da dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya geldiği sırada gözaltının olmasına dikkat çekiyor. 

Almanya Kürt Toplumu Başkanı Mehmet Tanrıverdi’nin açıklamasına göre N.Y. iki hafta kaldığı Diyarbakır’da Hannover’e gelmek isterken gözaltına alındı. Tanrıverdi son günlerde yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik gözaltı ve soruşturmalara dikkat çekerek; keyfi hukuk sistemi ile muhalif kesimlere gözdağı verilmek istendiğini ifade etti. 

Tanrıverdi, gözaltının ya Hamburg Kürt Toplumu Başkanı aynı zamanda N.Y.’nin  eşi Cafer Yıldırım’ın siyasi çalışmaları ya da N.Y.’nin sosyal medyadaki paylaşımlarından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. 

N.Y’nin Terörle Mücadele ekiplerince Ankara’ya getirildiği öğrenildi. 

Ağustos’ta açıklanan rapora göre Türkiye’de son altı ay içinde gözaltına alınan Alman vatandaşlarının sayısı 47’den 62’ye çıktı, 38 Alman vatandaşına da yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de gözaltına alınmaları ya da haklarında soruşturma başlatılması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Mart 2019 yılında "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil” şeklinde açıklamasından sonra yoğunlaştı. 

SÜHEYLA KAPLAN