İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka’da yabancı karşıtı Neo-Nazi örgütlerin yabancılara yönelik saldırı ve eylemleri her geçen gün artarak kamuoyunun gündemini işgal etmeye devam ediyor.

Sosyal bilimciler son zamanlarda Avrupa’ya yönelik sığınmacı göçü dalgası, basında yaygınlaşan haberler ile hükümetlerin tutarsız politikalarının yabancı karşıtı örgütlerin güçlenmesine zemin hazırladığı noktasında birleşiyor.

İsveç’te sığınmacı göçünün başlamasıyla sığınmacıların geçici konaklaması için planlanan yerleşkelerin ardı ardına yakılması ile başlayan sığınmacı karşıtı eylemler, Ocak ayı başında Neo-Nazi grupların Stockholm merkezinde yabancı görünümlü kişilere saldırıları ile devam etti. Geçen hafta da İsveçli ırkçı gruplar ile bağlantılı Polonyalı Neo-Nazilerin sığınmacı kampına silahlı saldırı hazırlığında iken yakalanması tepkileri arttırdı.

HAVUZDA ‘CİNSEL TACİZ TİMİ’ KURDULAR

Hafta sonunda İsveç’in güneyinde Kungalv kentinde korsan eylem gerçekleştiren ‘Neo-Nazi Kuzey Ülkeleri Direniş Hareketi’ isimli örgüt üyeleri bu kez, belediye yüzme havuzuna vatandaş gibi girerek ‘cinsel tacize karşı’ koruma misyonu üstlendi.

Havuz içinde belediyenin simge renginde, arkasında ‘‘Güvenlik Hizmetlisi’’ yazılı tişörtler giyerek havuzlarda sözde cinsel tacize karşı koruma görevi yapmak istedi, fakat havuz personelinin kararlı müdahalesi ile herhangi bir olay olmadan havuzu terk etmek zorunda kaldılar.

KENDİLERİNE ‘ODİN’İN ASKERLERİ’ İSMİNİ VERDİLER

Finlandiya’dan sonra Norveç’te de kendisine ‘‘Odin’in Askerleri’’ ismini veren Neo-Nazi grup mensupları güvenliği korumak iddiası ile ilk defa Norveç sokaklarında göründüler. Norveç’in Tönsberg kentinde devriye gezen grup mensupları politikacılar ve kendilerine “Gerçek Vikingler’’ ismi veren grup tarafından tepki ile karşılandı.

Finlandiya’nın Helsinki Üniversitesi araştırmacılarından Oula Silvennoinen Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanmasından beri ülkede faşizmin yeşermesinin zemininin her zaman var olduğunu belirterek, Finlandiya Savunma Bakanı Jussi Niinistö’yü bu olguyu önemsiz göstermeye çalışmakla suçladı. Oula Silvennoinen  ‘‘Bence Savunma Bakanı bu olguyu küçümsüyor ve politik yöntem olarak şiddeti savunuyor. Bu da beni endişelendiriyor ve bunu kınıyorum’’ dedi. Finlandiya Savunma Bakanı faşist ideolojiyi savunan Lappo Hareketi’nin eylemlerini  ‘‘İyi törpülenmemiş gerçek Fin hümörü’ olarak değerlendirmişti.