Gösterinin   organizatörü olarak gösterilen Fransa Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği'ne göre Avrupa’nın değişik ülkelerinden 526 otobüs Paris’e geldi. Eylemde yoğun bir şekilde Diyanete bağlı dernekler, Atatürkçü, ırkçı-milliyetçi derneklerin varlığı dikkat çekti.

Denfert-Rochereau Meydanı’nda toplanan Türkler Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan tasarısının geri çekilmesini istiyor.

Gösterinin AKP hükümeti ve Gülen Cemaati  eliyle organize edildiği belirtiliyor. Senato’ya yürüyen kitlenin ellerinde Türk bayrakları taşıdığı görüldü. Eylemcilerin yarısından fazlası Fransa dışından gelenlerden oluşuyor. Türk medyasına göre 40 bin kişi eyleme katıldı ancak bu rakam başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Organizatörleri gösterinin ırkçı olmadığı izlenimi yaratmak için pankart ve dövizlere “ifade özgürlüğü” gibi talepleri yazdıkları gözlendi. Ancak sloganlar pek de öyle olmadı.

IRKÇI VE NEFRET İÇERİKLİ SLOGANLAR

Göstericiler arasında gençlerin çoğunluğu, inkar ve ırkçılığın bu nesilde halan canlı olduğunu gösterdi. Sık sık “Türkiye, Türkiye”, “Allahu Ekber”, “Müslümanız Müslüman kalacağız”, “İslam İslam” gibi sloganlar atıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Fransa’ya yönelik hakaret içeren sloganlar atıldı. Sloganların özellikle aşırı milliyetçi ve nefret içerdiği görüldü.

FRANSIZ MEDYASI İZLEMEDİ

Gösteriyi Fransız medyasının izlememesi dikkat çekti. Hiçbir Fransız gazetesi konuya ilişkin kendi internet sayfalarında yer vermedi. Oysa 22 Aralık’ta tüm grupların desteği ile Fransız parlamentosunda tasarını kabul edildiği gün de, gösteri yapılmış ve geniş yer bulmuştu. Fransız medyasında bu kez adeta boykot havası hissediliyor.

Roj TV’nin engellenmesi, gazetelerin kapatılması ve 100’e yakın gazetecinin cezaevinde olmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak görmeyen Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’daki tasarıya karşı çıkarken “ifade özgürlüğüne” aykırı olduğu tezini savunuyor. Kendi ülkesinde ise, AKP iktidarını eleştireni cezaevlerine dolduruyor, en hafifinden gazeteler ve televizyonlardan kovduruyor. Türkiye ifade özgürlüğü açısından dünyanın en büyük cezaevi durumunda.

Katliamlarla dolu geçmişle yüzleşmek yerine “Hiçbir tarihçi bizim tarihimizde soykırım bulamaz” iddiasında bulunan Erdoğan, tasarının geçmemesi için tehditlerde bulunmuş, bir dizi yaptırım kararı almış ve Fransız yetkililere hakaretlerde bulunmuştu.

Ermeni Soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarısı, 18 Ocak günü beklenmedik bir şekilde Senato Yasa Komisyonu tarafından reddedilmişti. Ancak buna rağmen 23 Ocak pazartesi günü tasarı Senato’da oylanacak.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin isteği doğrultusunda iktidar partisi UMP milletvekili Valérie Boyer tarafından sunulan önerge, Fransa’nın resmi olarak 2001’de tanıdığı Ermeni Soykırımı’nı inkar edenlere bir yıl hapis ve 45 euro para cezası öngörüyor.

ANF NEWS AGENCY