Fransa Anayasa Konseyi, yıllık gelir düzeyi 1 milyon eurodan fazla olan zenginlerin kazançlarının yüzde 75'ini vergi olarak vermelerini öngören yasayı iptal etti.

Yapılan açıklamada, vergi oranının adil olmadığı belirtildi. Vergi oranlarının hane başına hesaplanmasında yanlışlık yapıldığını bildiren Konsey, bu nedenle "Eşitlik ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yasayı iptal etti.

Varlık vergisi uygulaması Cumhurbaşkanı François Hollande'ın önemli seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

Konseyin bu kararının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, iptal edilen yasanın yeni bir metin ve hesaplama yöntemi hazırlanarak, yeniden yasalaşması çalışmalarına başlanacağı duyuruldu.

Uygulama bir kaç bin kişiyi etkileyecek olsa da uygulamayı eleştirenler, bunun ülkenin en zenginlerinin kaçmasına yol açabileceği uyarısında bulunmuştu. Fransız aktör Gerard Depardieu, Fransa'daki yüksek vergi oranları nedeniyle Belçika'ya taşınmıştı.


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande

"Dünyadaki en zengin Fransız" olarak tanımlanan ünlü moda markası Louis Vuitton'un sahibi Bernard Arnault da Belçika vatandaşlığına geçmek için resmen başvuruda bulunmuştu.Reuters/AP/AA, BS