Fransa, milletvekilliği genel seçimlerinin ilk turu için bugün sandık başına gidiyor. François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinden bir ay sonra yapılacak seçimlerde, Sosyalist Parti önderliğindeki sol koalisyonun 31 yıl sonra mecliste çoğunluğu ele geçirmesi bekleniyor.

Sosyalist Parti 2011'de yapılan Senato seçimlerinde de 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez Senato'da sağı mağlup etmişti.

Son anketlere göre, sol partilerin Sosyalist Parti liderliğinde kurduğu ittifakın yüzde 45 oy alması bekleniyor. Halk Hareketi Birliği (UMP) öncülüğündeki sağ ittifakın oy oranının ise yüzde 35'te kalması öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürprize imza atarak üçüncü sırada yer alan aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki ittifakın da yüzde 16 oy alacağı kaydediliyor. Ankette, Sosyalist Parti 577 sandalyeli mecliste 290 ile 320 arasında milletvekiline sahip olarak salt çoğunluğu elde edecek. Sosyalistler, en son 1981 seçimlerinde mecliste 289 sayısının üstüne çıkmıştı. Sosyalistlerin seçim zaferi kazanmasında meclise 12-18 arası vekil sokması beklenen Avrupa Ekoloji Yeşiller Partisi önemli bir rol oynayacak. Milletvekilliği seçimlerini Sosyalistlerin kazanması Cumhurbaşkanı Hollande açısından büyük önem taşıyor.

2007 seçimlerinin lideri Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı koltuğunu kaybetmesinin ardından liderlik yarışının yaşandığı partisi Halk Hareket Birliği'nin (UMP) oy oranındaki düşüş ise sürüyor. UMP'nin bu dönem mecliste 209 ile 240 arasında milletvekiline sahip olacağı tahmin ediliyor. OpinionWay'ın anketi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 18 oy oranına ulaşarak büyük sürprize imza atan aşırı sağ parti Front National'in bu seçimlerde de oylarını artırmaya devam edeceğini ortaya koydu. Marine Le Pen liderliğindeki partinin milletvekili seçimlerinde yüzde 16 oy oranına ulaşacağı açıklandı. Aşırı sağ parti, 2007 yılında yapılan seçimlerde yüzde 4,29 oy almıştı. Ancak, baraj sistemi nedeniyle Le Pen'in meclise çok az sayıda milletvekili göndermesi bekleniyor. Seçimlerin en heyecanlı yarışı ise Henin-Beaumont şehrinde aşırı sağın lideri Le Pen'le aşırı solun lideri Jean-Luc Melenchon arasında geçecek. Le Pen'in meclise girmesini engellemek amacıyla adaylığını aşırı sağcı liderin seçim bölgesi olan Henin-Beaumont'tan koyan Melenchon'un meclise girememe tehlikesi bulunuyor.