Fransa’da iki turlu eyalet, bölge seçimlerinin ilk turu bu sabah saat 8.00’de başladı. Her 6 yılda bir yapılan eyalet, bölge seçimlerinin ikinci turu 13 Aralık Pazar günü yapılacak.

Seçimlerde 13 bölgede yaşları 18-94 olan 21 bin 500 aday yarışıyor. Fransa’nın kuzey doğusu Alsace, Champagne-Ardenne, Lorraine bölgesinde 3,9 milyon seçmen 169 aday için sandığa gitti. 66 milyon nüfuslu Fransa genelinde 42 milyon seçmen bulunuyor. 2017 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi eyalet seçimleri ülke siyasetinde büyük önem taşıyor. Seçimlerin kaderini belirleyecek olan ikinci turda oy kullananların sayısının artması bekleniyor.


AŞIRI SAĞ PARTİ SÜRPRİZİ


Resmi olmayan ilk sonuçlara göre aşırı sağcılar, 13 bölgenin 6'sını aldı. Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen Ulusal Cephe Partisi, aynı zamanda Euro bölgesinden de çıkmayı savunuyor. Ulusal Cephe'nin başarısının Avrupa Birliği'ni tedirgin edeceği belirtiliyor.

Paris'teki terör saldırıları sonrası başlayan "olağanüstü hâl"in gölgesinde gerçekleşen bölgesel seçimlerin ilk turu için oy verme işlemi tamamlandı.

Edinilen ilk bilgilere göre, 13 bölgenin 6'sında önde giden aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Cephe, ülkenin kuzeyinde ve güneydoğusunda oyların yüzde 40'tan fazlasını aldı.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Cumhuriyetçiler yüzde 27 oy alırken, mevcut Cumhurbaşkanı François Hollande'ın desteklediği Sosyalist Parti ise ancak 22,7 oy alabildi.

Seçimlerin ikinci turu 13 Aralık'ta yapılacak.