Gazeteler, Kürtlerin Paris’te yaptığı gösteriye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ya yönelik eleştirilere dikkat çekiyor.

“ERDOĞAN HOLLANDE’I ELEŞTİRDİ”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde “Üç Kürt militanın öldürülmesi ardından Kürtler ve Türkler Paris’e baskı yapıyor” başlıklı haberinde Cumartesi günü 15 binden fazla insanın Paris sokaklarında gösteri yaptığını, Almanya ve birçok Avrupa ülkelerinden gelen Kürtlerin öldürülen üç kadına saygı gösterisinde bulunduğunu kaydetti.

Le Monde, Türkiye’den gelen tepkilere de yer verdi. Bu çerçevede “Türkiye, bir soruşturma ve bir açıklama talep ediyor” diyen gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son konuşmasına dikkat çekerek “Sayın Erdoğan, kadınlardan birini tanıdığını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı eleştirdi” diye yazdı.

“ERDOĞAN İZAH İSTİYOR”

Pazar günleri yayımlanan Journal du Dimanche da, konuya ilişkin haberlerinden birinde Kürt toplumunun “siyasi bir cinayet” olarak nitelediği öldürmeleri kınamak üzere Paris’te toplandığına dikkat çekti.

JDD, “Erdoğan, izah istiyor” başlıklı diğer bir haberinde ise “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı bu hafta Paris’te öldürülen ve PKK ile bağları olan üç Kürt militanından biri ile temasları nedeniyle bir açıklama yapmaya davet etti” diye yazdı.

İSVEÇ BASINI

İsveç Dagens Nyheter gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde, PKK'lı üç kadının Paris'te öldürülmesi ile Fransa ve Türkiye arasında diplomatik krizin başgösterdiğini öne sürdü.

Gazete, haberinde, Erdoğan'ın konuşmasında, Hollande'a, AB tarafından “terörist örgüt” olarak kabul edilen PKK'lı biriyle nasıl görüşebildiğini ayrıca bu kişinin İnterpol tarafından da kırmızı bültenle arandığını dile getirdiğini kaydetti.

Haberde, Sakine Cansız ile ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın, "Kendisi ile bazı Fransız politikacıların sık sık bir araya gelip görüştükleri"ne ilişkin açıklaması da yer aldı.

Svenska Dagbladet gazetesi de internet sayfasında aynı olay ile ilgili haberde aynı başlığı kullanarak, 3 kadının Paris'te öldürülmesinden sonra yaşanan gelişmelerin iki ülke arasında diplomatik krize neden olduğunu ileri sürdü. (Ajanslar/Televizyonlar)