Fransa'da bu hafta içinde açıklanan kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin, merkez sağdaki ana muhalefet UMP ve sosyalist Partisi'ni geçerek birinci sıraya yerleştiğini ortaya koydu.


Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın Sosyalist Partisi içinde giderek yükselen bir figür olan Valls, "Ulusal Cephe, (Mayıs 2014'te yapılacak) Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci parti çıkabilir. Bu yalnızca Fransa'ya yönelik bir tehdit değil. Aşırı sağ ve popülistlerin Avrupa Parlamentosu içindeki ağırlıklarını artırma riskleri beni ürkütüyor" dedi.


Marine Le Pen önderliğindeki Ulusal Cephe'nin 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalabileceği ifade ediliyor.

Valls da Financial Times gazetesiyle yaptığı röportajda bu endişesini saklaması: "Herkes, iki ana partinin (UMP ve Sosyalistler) yerine Ulusal Cephe'nin 2017'de ikinci tura kalacağını düşünüyor. 2002 seçimlerinden sonra bunun olmayacağını söylemek sorumsuzluk olur."


LE PEN'İ VALLS DURDURABİLİR


Fransa'da 2002 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ulusal Cephe'nin şu andaki liderinin babası Jean-Marie Le Pen, ilk turda oyların yüzde 16,86'sını alarak, ikinci olmuş ve diğer tura kalmıştı.


Fransa ve tüm dünyada göçmenlere karşı olan sert tutumu ile bilinen Le Pen'in ikinci tura kalabilmiş olması şaşkınlık yaratmış ve kendisine karşı büyük bir kampanya başlatılmıştı. Bunun sonucunda ikinci turda Jacques Chirac, yüzde 82 ile rekor oy alarak seçilmişti.


Fransız siyasetinin son dönemde yükselen yıldızı olarak gösterilen Valls, Marie Le Pen'in hızını kesebilecek isim olarak görülüyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 71'inin Valls'i beğendiğini ortaya koyuyor.