Fransa’daki oy torbaları Türkiye’den gelecek özel bir ekibe Salı günü Lyon şehrinde tutanakla teslim edilecek ve özel bir uçakla Türkiye’ye gönderilecek.


Fransa’da 8-25 Ekim tarihlerinde yapılan ve 18 gün süren oy verme işlemi Paris, Strasburg, Lyon, Marsilya, Nantes ve Bordeaux konsolosluklarında, 6 seçim bölgesinde kurulan sandıklarda gerçekleşti. Paris’te oy kullanan seçmen sayısı 7 Haziran seçimlerinde 44 bin civarında idi bu seçimde 54 bini aşarken, Fransa genelinde bu sayı, gümrükte kullanılan oylarla beraber 150 bine ulaştı. 54 ülkede 113 seçim bölgesinde yaşanan seçim sona erdi. Gümrüklerde oy kullanma işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek.

 

Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu 18 günlük seçim maratonunu değerlendirerek şunları söyledi:

 

“8 Ekim’de başlayan seçimlerin bu gün son günü 21’ e kadar işlemler devam edecek. 8 Ekim’den bu yana oy kullananların sayısı yaklaşık 55 bine ulaşmak üzere. Dönüp baktığımız zaman önceki seçimle kıyaslamak gerekirse o zaman 44 bin civarında oy kullandığını bunun üzerine on bin sayısının  daha eklendiğini görüyoruz. Bunun en önemli nedenlerinden biri hem siyasi partilerin profesyonel bir şekilde öğrenmeleri ve tecrübe edinmeleri. Bir taraftan da vatandaşlarımızın da daha bilinçlenmiş olduğunu görüyoruz. Geçen seçimlerde çok sayıda vatandaşımız konsolosluğumuza gelmişti fakat kütüklerde kaydı olmadığı için oy kullanamamışlardı.

Bu sefer bu sayının ciddi anlamda azaldığını görüyoruz. Gönlümüz ister ki buraya gelen her vatandaşımız oy kullanabilsinler ancak çok az sayıda vatandaşımız buraya geldiğinde seçmen kütüğünde kayıtları olmadığından oy kullanamadılar. Ortaya çıkan 55 bin rakamı benim açımdan olumlu bir rakamdır. Fransa genelinde gümrüklerle beraber 318 bin seçmenden 150 bin civarında bir sayıya ulaşıldığını görüyoruz. Gümrüklerde oy verme işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek. Yaklaşık olarak % 45’e denk geliyor bu rakam.


Bizim insanımız için bu tecrübe daha anlamlı hale geliyor. İlerleyen zamanlarda da Fransa’daki yerel seçimlerde burada yaşayan vatandaşlarımızın bu vatandaşlık ve seçmen bilinci ile hareket etmeleri buradaki seçimlerde de belli bir ağırlığa sahip olacak rakamları bulunduğunu hep beraber gözlemledik.


Geride kalan 18 günlük süre boyunca Başkonsolosluğumuzda yapılan organizasyonlar için çok olumlu dönüşler aldık. Bu olumlu başarının  en önemli paydaşlarından  bir siyasi partilerimizin temsilcileridir. Onlar buradaki seçimlerin en olumlu, başarılı, eş güdümlü aynı havada geçmesi yönünde bizlere çok destek verdiler. Gereken yerlerde gereken müdahaleleri yaptılar. Hep beraber ortak bir çaba ortaya koyduk. Bu ortak çaba ile vatandaşlarımıza güzel bir hizmet sunduğumuzu düşünüyorum. Aynı şekilde sandık kurullarında görev yapan memur arkadaşlar, siyasi parti temsilcileri, mücahitler onlarda ciddi anlamda özveri gösterdiler. Geçen hafta sonu 7099 kişi bir günde başkonsolosluğumuzda oy kullandı. 19’da işlemlerini tamamlamak üzere idiler. Biliyoruz ki çok sayıda vatandaşımız sırayı görünce geri döndü. Burada beklemeyi tercih edenler uzun süre beklediler onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Bu bilince onlar sahip olduğunda bizlerde ilerleyen zamanlarda çok daha başarılı çok daha anlamlı organizasyonları onlarla yapmaya devam edeceğiz. Bu özverili çalışmaların sonucunu da eminim ki  bütün millet olarak hep beraber göreceğiz. 1 Kasım seçimlerinin vatanımıza milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Kadıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:


“Sandıklar kapandıktan sonra beş kişilik bir saklama ulaştırma komisyonumuz var. Komisyon başkanıyım. Bir konsolos arkadaşımız, üç  siyasi partiden temsilciler var. Bu komisyon olarak bu güne kadar muhafaza ettiğimiz oy torbalarını Salı günü sabahtan Lyon’a yola çıkarak hep beraber götüreceğiz. Lyon’a Ankara’dan  özel bir heyet geliyor. Heyetin içinde siyasi parti temsilcileri, Dışişleri Bakanlığı görevlileri, YSK temsilcileri var. Özel bir uçakla gelen bu heyete oy torbalarını tutanaklarla teslim edeceğiz. Tutanaklar alındıktan sonra özel uçakta Fransa’nın bütün  oyları tek bir uçakla Ankara’ya götürülecek. Sayımları da 1 Kasım akşamı seçim faaliyetleri bittikten sonra YSK tarafından yapılacak. Diğer siyasi parti temsilcilerinden oluşan komisyonlar tarafından.


Yaklaşık 18 günden buyana Fransız Polisi ile çok yakın  temas halindeyiz. Hem bize destek oluyor hem de görevlerini eksiksiz yerine getirmeye çalışıyorlar güvenlik anlamında. Her akşam biz konsolosluğumuzu kapattıktan sonra her şeyin doğru ve olumlu bir şekilde kapandığından emin olduktan sonra görev yerlerinden ayrılıyorlar. YSK’nın aldığı bir kararla bu hafta sonu kapanış saati 21’e kadar uzatıldı. Biz de kendilerine bilgi verdik .Bu iki saat daha fazla mesai anlamına geliyor. Bunu biz teyit ettik. 21’den sonra kapılar kapanacak diye.”

 

Fransa Gurbetin oyları koordinatörü Didem Durmaz Michenet de oy verme işlemi ile ilgili şunları söyledi: “Gurbetin oyları oy güvenliğini sağlayan partiler üstü bir sandık müşahitliği organizasyonu. Tarafsız ve nötr çalışıyor. Türkiye’deki oy ve ötesinin yurtdışı versiyonu olarak düşünülebilir. Oy ve ötesinden bağımsız bir sivil toplum kuruluşuyuz. Onlarla da iletişim halindeyiz. Buradaki oylarda orada sayılıyor. Fransa’da haziran seçimlerinde yoktuk.1 Kasım seçimleri için eylül başından itibaren organizasyon oluşturmaya çalıştık. Sadece Paris çevresinde. Diğer konsolosluklarda da partiler aracılığı ile iletişim kurup tutanakları düzenli olarak almaya çalışıyoruz. Kendi tutanak analiz sistemimiz var. Onlara girmeye çalışıyoruz. Fransa genelinde oyları takip ediyoruz.”