Fransa 'Ermeni soykırım müzesi' açıyor

Ermeni soykırım iddialarının 100. yılında Fransa'da bulunan Ermeni diasporası Avrupa'daki ilk 'Ermeni soykırımı' müzesini açmak için harekete geçti.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasındaki Sevr antlaşmasının imzalandığı yerde yapılacak anıt müzenin 2015'e yetiştirileceği belirtildi.

Müze, Paris'in güney batısındaki Sevres'de bulunan Samuel Moorat Ermeni Koleji'nin yerine inşaa edilecek. Proje için "Sevres 2015" ismiyle yeni bir dernek kurulurken, derneğin başkan yardımcısı Le Pere Bezdikan bu projeyle etkili bir anıt müze inşaa etmek istediklerini vurguladı.

Ermeni asıllı senatör Philippe Kaltenbach ise Sevres 2015'in bildiği ve desteklediği bir proje olduğunu belirterek, bunun Ermenistan-Fransa ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını öne sürdü. Senatör, projeyi Fransa hükümetinin ve ülkede bulunan tüm Ermeni derneklerinin de desteklemesi gerektiğini söyledi.

Projede anıt müzenin yanı sıra soykırım iddialarıyla ilgili araştırma yapmak üzere bir merkezin de kurulacağı belirtildi