-Avrupa Postası-



Hamburg’da ilk kez Ermeni Gençlik Derneği Kilikia e.V. ile Hamburg Ermeni Kültür Derneği öncülüğünde‚ Ermeni Soykırımı Tanınsın‘ dövizlerinin taşındığı yaklaşık 400 kişinin katıldığı bir protesto yürüyüşü yapıldı.  Yürüyüş esnasında sık sık „Arşivler açılsın, Türkiye tarihiyle yüzleşsin“ sloganları dile getirildi.

Hamburg Gänsemarkt meydanında yapılan konuşmalarla başlayan yürüyüş, Türkiye Başkonsolosluğu önüne kadar devam etti. Yürüyüş iznini henüz yirmili yaşlarda, Hamburg dışında ikametgah eden genç bir bankacının aldığı gösteride, katılımcıların çoğunluğunun Hamburg ve çevre bölgelerden gelen gençlerden oluşması dikkat çekti.

Almanya Demokratik Güç Birliği adına Hamburg Alevi Kültür Merkezi ikinci başkanı tanınmış yabancılar hukuku avukatı Mahmut Erdem bir konuşma yaptı.

Konuşmasında „Türkiye hükümeti Ermeni Soykırımı ile başlattığı insan hakları ihlalini ve insanlık suçunu günümüzde de pervasızca devam ettirmektedir. Tarih boyunca Alevileri katleden bu devlet, Kürtleri de katletmiştir. Sosyalistleri ve devrimcileri zindanlarda en ağır işkencelere maruz bırakmıştır. 1915 yılında yüzbinlerce Ermeni‘ye  soykırım yapmıştır. Daha dün Roboski’de ve Uludere’de Kürt köylülerini katledenler iyi tanıyoruz.

 Türkiye, Ermeni halkından özür dilemelidir. Ermeni Soykırımı‘nın insanlık suçu olduğunu kabul etmelidir. Türkiye- Ermenistan sınır kapısı yeniden açılmalıdır“  sözlerine yer verdi. Yürüyüş güzergahı boyunca „Adalet istiyoruz, Türkiye gerçekleri görsün, Soykırım inkar edilemez“ sloganları eşliğinde Türk konsolosluğu önüne kadar devam eden gösteride az sayıda polis vardı.

Konsolosluk önüne gelindiğinde biri kadın diğeri erkek iki genç 1915 yılındaki katliamı sembolik anlamda lanetlemek için ellerinde Hrıstiyanlığın dini sembolü haç şeklinde yanyana dizilmiş yanan mumları ve barışı simgeleyen  bir buket beyaz karanfili konsolosluk kapısı önüne bıraktılar. Yanına „1915 Ermeni Soykırımı Tanınsın“, yazılı dövizler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Yapılan konuşmalar esnasında Türk konsolosluğunun tüm panjurları (biri hariç) kapalıydı.


Hamburglu tanınmış tiyatro sanatçısı ve müzisyen Leman Stehn’in „sarı gelin“ türküsünü ermenice söylemesi ile gösteri sona erdi. Genç organizatör Tamasi Usojan, yürüyüşe katılan herkese özel olarak türk-kürt göstericilere ve alman polisine teşekkür etti .

 

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te, yer yıl olduğu gibi bu yıl da  'Ermeni soykırımı' protesto edildi. Protesto gösterisi, Ermeni Anıtı Komitas Heykeli'ne çelenk bırakılmasının ardından Türkiye Turizm ve Kültür Müşavirliği karşısında devam etti.

 

'Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü olan 24 Nisan nedeniyle Paris'te bulunan Ermeni Anıtı Komitas Heykeli çevresinde toplanan bir grup protesto gösterisi düzenledi. Soykırımının yıldönümü nedeniyle Fransa Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon, Paris Belediye Başkan Yardımcısı Anne Hidalgo, Komitas Heykeli'ne çelenk koydu. Anıtın önündeki gösteriye Patrice Deveciyan da katıldı.

 

Grup daha sonra ellerinde Ermenistan ve Fransa bayrakları ile Türkiye aleyhinde sloganlar atarak Champse-Elysee'deki Türkiye Turizm Kültür Müşavirliği'ne yürüdü. Gösteri sırasında Champse-Elysee'e ya açılan Georges V Caddesi trafiğe kapatıldı. Türkiye aleyhine „ Soykırım tanınsın, Adalet istiyoruz“ sloganlarınin atıldığı gösteride öldürülen gazeteci Hrant Dink'in de resimlerinin bulunduğu pankart açıldı. Yaklaşık 1 saat süren gösterinin ardından grup olaysız bir şekilde dağılırken Fransız polisinin Türkiye Turizm Kültür Müşavirliği çevresinde aldığı güvenlik önlemleri dikkat çekti.

KÖLN


Köln Merkez Tren Istasyonu yakınındaki dünyca ünlü Dom Kilisesi önünde 300’e yakın gösterici ellerinde 1915 döneminde katledilen Ermeni yazar sanatçı, aydın ve politikacıların isimlerini okuyarak, posterlerini taşıdılar.

Avrupa Sürgünler Meclisi , Almanya-Türkiye Insan Hakları Derneği (Tüday) ve Gözaltında Kayıplar Komitesi üyelerinin de  destek verdiği gösteride Avukat Ilias Uyar’da günün önemi üzerine bir  konuşma yaptı.

1. Dünya savaşı arifesinde 1,5 Milyon Ermeninin katledildiğini , topraklarından zorla sürgün edildiğini, öldürüldüğünü, mallarına el konulduğunu anlattı. çevreden geçenlerin ilgi gösterdigi etkinlik Ermeni Cemaatinin Dom kilisesindeki ayini ile devam etti.