Edebiyat üzerine söyleşi yapan Şafak, kitaplarını da okurları için imzaladı. İngiltere’de faaliyet gösteren Türk Öğrenci Derneği'nin (Network of Students) King’s Kolej’de düzenlediği panelde yazar Elif Şafak, çok okunan kitabı ‘Aşk’ üzerine konuştu. İngilizce yazdığı kitabından alıntılar okuyan Şafak, kitabında geçen 13'üncü Yüzyıl'daki aşkı ile 21'inci Yüzyıl'daki aşkların karşılaştırmasını yaparak gerçek aşkın zamandan bağımsız olduğunu söyledi. Şafak, "Türkiye’de erkekler yazıyor kadınlar okuyor" derken, Türkiye’de Avrupa’ya göre okuyucuların daha duygusal olduğunu, erkek yazarların çoğunlukta, kadınların ise daha fazla okuyucu pozisyonunda olduğunu savundu. Elif Şafak, kadınların erkeklerden daha fazla kitap okuduğuna vurgulayarak Türkiye’de az kitap okunduğu yorumuna da inanmadığını söyledi.

Konuşmasında Türkiye’de her şeyin kişiselleştirildiğini bunun da eleştiri yapmayı zorlaştırdığını ifade eden Şafak, böylece çok sağlıksız bir ortam yaratıldığını savundu. Türkiye’de siyasetin her şeyin içinde olduğunu ve her şeye müdahale ettiğini savunan Şafak, "Türkiye’de sanatı ve müziği siyasetten bağımsız konuşamıyoruz. Bunu çok rahatsız buluyorum" dedi.

Konukların sorularını da yanıtlayan yazar, uzun kuyruklar oluşturan okuyucuları için kitaplarını imzaladı. Londra’da olmaktan büyük keyif aldığını belirten Elif Şafak, burdaki okuyucularıyla tanışarak edebiyattan söz etmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Yazar, İstanbul ile Londra arasındaki sık yolculuklarının nedenini de açıkladı. Elif Şafak, "Çocukluğundan bu yana göçebe bir hayatım var. Bir yerde uzun süre kalamıyorum. İstanbul’u seviyorum. Ancak iki şehir arasında denge kurmaya çalışıyorum. Her iki şehire de farklı şekillerde bağlıyım. Londra’da kabuğuma çekiliyorum. İstanbul’un ise güzellikleri farklı. Sanırım her iki şehir için duygusal bir sarkacım var" diye konuştu.

Şafak son kitabı İskender’in İngilizcesinin nisan ayında İngiltere’de piyasaya sürüleceğini yaz boyunca İngiltere ve İskoçya’da kitap imza günleri düzenleyerek festivallere katılacaklarını vurguladı.