AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Mehdi Eker, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde Türk toplumundan temsilcilerle bir araya geldi. Toplantıya AKP Konya Milletvekili  Ziya Altunyaldız, Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ile Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Londra'daki Türk Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Mehdi Eker, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türkiye'de geçmişte meydana gelen diğer darbelerden farklı olduğunu söyleyerek şunları söyledi: "12 Eylül ya da 12 Mart gibi modern veya post-modern darbelerin hepsini lanetliyorum. Onlar bir iktidar değişikliği talebiydi ancak bu darbenin tek amacı Türkiye'yi çökermekti. Bu darbe, Türkiye'yi uluslararası müdahalelere açık hale getirme teşebbüsüydü. Kendini mesih ilan eden kişi Fethullah Gülen, Türkiye'yi çökertmek istedi. Belli ki Türkiye'nin düşmanlarına hizmet ediyor. Kendisi de Türkiye'nin varlığına düşmanlık ediyor."

DARBEYİ MEŞRU GÖSTERMEYE ÇALIŞTILAR

Darbe planının hayata geçmesinden önce hazırlıkların yapıldığını apaçık bir şekilde anladıklarını dile getiren Eker, uluslararası zihinleri hazırlamak için tek merkezden yönetilen bir organizasyon hazırlandığını kaydetti. Medyada bir takım makaleler yazılması, programların hazırlanması ve Türkiye aleyhine bir algı oluşturulması gibi hazırlıkların yapıldığını, bu hazırlıklar sayesinde de zihinleri darbeyi meşru görmeye hazır hale getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Eker, bu yüzden bir takım ülkelerin tepkilerine bakıldığında, sanki darbeyi bekliyor gibi bir tavır içinde olduklarına dikkat çekti.

AVRUPA ÜLKELERİNE DARBE ELEŞTİRİSİ

Avrupa ülkelerini, darbe sonrasında tepkilerini dile getirerek demokrasinin yanında yer almakta geç kaldıkları yönünde eleştiren Eker şöyle devam etti: "İngiltere bu ülkeler içinde ilk demokratik tepki verenler arasındaydı. Darbe girişiminden birkaç gün sonra Avrupa Bakanı Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye'nin yanında oldukları konusunda açıklamalarda bulundular.  Ancak aynı şeyi diğer ülkelerden görmedik."

Avrupa'nın üzerinde durduğu konuların demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü olmasına karşın, bu olaydan sonra hepsini ihlal ettiklerini ifade eden Eker, sözlerine şöyle devam etti: "O gece 241 kişi silah zoruyla katlediliyorsa işte en büyük insan hakları ihlali oradadır. Bu insanların yaşama hakkının elinden alındığı bir darbeyi kınamayacaksın sonra bu darbeyi yapanlarla ilgili acaba insan hakları ihlali yapılıyor mu diye soracaksın. Bu aslında darbecilerin haklarını korumaya çalışıyorsunuz demektir."

"TÜRKİYE ORTADOĞU'DA AKTÖR OLSUN İSTEMİYORLAR"

Eker konuşmasında Ortadoğu'da devam eden savaşla birlikte orada yeni bir haritanın çizilmeye çalışıldığını ifade etti. 21.yüzyılda yeniden oluşturulmaya çalışılan bu Ortadoğu haritasının sınırında Türkiye'nin olduğunu vurgulayan Eker, Türkiye'nin sınırında yangınlar çıkarıldı, milyonca insan evinden yurdundan göç etmek zorunda kaldı. 3 milyona yakınını biz ağırlamak durumunda kaldık. Ancak Türkiye orada aktör olsun istemiyorlar. Orada tezgahlar kuruluyor. Türkiye Cumhuriyeti buna itiraz ediyor. Hadise bu. Başka bir şey yok. Türkiye de, benim güvenliğimi tehdit eden yeni bir haritanın oluşmasına itiraz ediyorum diyor" diye konuştu.