Suriyeli muhaliflerin ortak hareket etmesiyle ilgili kararların alındığı Katar'a sürpriz bir ziyaret düzenleyen ve ardından Pazartesi sabahı İtalya'nın başkenti Roma'ya gelen Bakan Ahmet Davutoğlu, bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türk-İtalyan Forumu'na katıldı. Davutoğlu ve İtalyan mevkidaşı Giulio Terzi, Roma'daki St. Regis Otel'de 2 gün sürecek olan forumda katıldıkları panelde, özellikle Avrupa Birliği'yle olan ilişkileri masaya yatırdı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, panelde moderatörlük görevini üstlenen İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino'nun, "Başbakan Erdoğan'ın idama ilişkin açıklamaları endişe verici. Bu açıklamalardan sonra Türkiye'nin AB'ye girmek isteyip istemediğini düşünür olduk. Siz bu konuda ne demek istersiniz?" yönündeki sorusunu yanıtladı. Soruyu gayet kısa şekilde yanıtlayan Davutoğlu, "Sayın Başbakan o açıklamayı, Norveç'te onlarca kişiyi katleden Anders Behring Breivik'i kastederek söyledi. Bu şekilde katliamlar yapılması konusuna dikkat çekmek için söyledi. Biz AB sürecindeki taahhütlerimize her zaman sadığız ancak dediğim gibi AB'den de aynı sadakati bekliyoruz." dedi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE İHTİYACI YOK

Türkiye'nin Avrupa'nın hep parçası olduğunu ve olmaya da devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, “Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacı 10 sene önceki kadar mıdır? Hayır" dedi. Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ekonomik yönden beklenti içinde olmadığını ve hatta gerekirse birliğe yardım bile edebileceğini öne sürerek, "10 sene önce Türkiye'yi AB'ye motive edecek yardımlara artık ihtiyacımız yok. Ancak şunu söyleyebilirim bizim stratejik tercihimiz her zaman AB üyeliğidir" dedi.

2004-2006 döneminde fasılları donduran birçok kararlar alındığında, Kıbrıs Rum Kesimi ve onun arkasında onu destekleyenler zannetti ki, Türkiye zamanla Avrupa'ya o kadar ihtiyaç hissedecek ki bizim istediğimiz çözüme evet diyecekler. Kusura bakmasınlar Türkiye alternatifsiz ve zayıf bir ülke değil." diye sözlerini sürdürdü.

VATİKAN ARŞİVLERİ OLMADAN TÜRK, TÜRKİYE ARŞİVLERİ OLMADAN DA AVRUPA TARİHİ YAZILAMAZ

İtalya'ya gelişiyle birlikte Vatikan'ı ziyaret ettiğini de hatırlatan Davutoğlu, meslektaşı Başpiskopos Dominique Mamberti'ye, Vatikan arşivleri olmadan Türk, Türkiye arşivleri olmadan da Avrupa tarihinin yazılamayacağını belirttiğini aktardı.

2004 yılında yapılmaya başlanan söz konusu forum, her yıl dönüşümlü olarak Roma ve İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Foruma, siyasetçiler, iş dünyasından simalar ve akademisyenler katılıyor.