Köge lisesinden Anette E. ve Julie M, adındaki Danimarkalı arkadaşları, ülkede suç işleyen yabancılara oturma izni verilirken, Songül hakkında sınır dışı kararı verilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu belirterek kararın iptali için sosyal paylaşım sitesinde kampanya başlattılar.

 

Kampanyaya 24 saat içinde 8 bin 529 kişi destek verdi. Arkadaşları sosyal paylaşım sitesinden politikacılar ve polise seslenerek “Songül'ün Türkiye'ye sınır dışı edilmek istenmesi adaletli değil. Ülkemizde suç işleyen ve toplumu ekonomik zarara sokan insanlara oturma ve ülkede kalma izni verilirken, Songül'ün ülkesine sınır dışı edilmek istenmesi doğru değil. Songül'ün ülkeyi terk etmesi için sadece 1 ay süre tanındı. Türkiye'de tek akrabası 80 yaşındaki babaannesi var. Türkiye ve Türkiye'deki yakınlarını çok iyi tanımayan Songül orada yapamaz. Oysa burada Danimarkalıların bile başaramadığı bir şekilde temel eğitimi 12 gibi en yüksek notlarla bitirdi. Songül topluma uyum sağlarken, yasalara uygun bir yaşam sürdürürken onun sınır dışı edilmesi yerine politikacılar ve polis suç işleyenleri sınır dışı etsin" dediler.

 

18 YAŞINI DOLDURDUĞU İÇİN

Songül'ün ülkede kalması için sonuna kadar mücadele vereceklerini belirten arkadaşları, Adalet bakanının çağrıları görmesi ve gerekli adımları atması ümidi taşıdıklarını söylediler. 18 Yaşındaki Konyalı Songül arkadaşlarının desteğinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Danimarka'da kız kardeşleri ve ailesiyle birlikte yaşamak istediğini, Türkiye'ye giderse uyum sağlamasının ve eğitimine devam etmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Songül Yüksel, 2009 yılında geldiği Danimarka'da 18 yaşına kadar oturma izni ile kalabildiğini ancak şimdi 18 yaşını doldurduğu için sınır dışı edilmek istendiğini söyledi.

 

Yabancılar Dairesi ise, Songül Yüksel'in Danimarka yabancılar yasası uyarınca ülkede kalmak için şartları tam olarak yerine getirmediği için sınır dışı edileceğini bildirdi. Songül’ün arkadaşları Youtube'ye müzik eşliğinde bir resmini koydular.

Danimarka yabancılar yasasına göre Songül 2009 yılında yani 4 yıl önce ülkeye geldiği, Danimarka'da, Türkiye'de yaşadığı süreden daha az yaşadığı için sınır dışı edilmek isteniyor. Ünsal Turan / Danimarka