Danimarka Parlamentosunun iki Türkiye kökenli Milletvekili Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç ve Liberal Partili Fatma Yeliz Öktem zıt partilerde olmalarına rağmen örnek bir işbirliği başlattılar. Önceki seçimlerde göçmenlerin oy kullanma oranlarının yüzde 30’larda olduğuna dikkat çeken Çekiç ve Öktem, kasım ayında yapılacak yerel seçimlerde göçmenlerin sandık başına gitmeleri için yurt genelinde aydınlatma kampanyası başlattılar.

İki Türkiye kökenli politikacının bu girişimi Danimarka’da büyük yankı buldu. Resmi televizyon kanalı DR, Çekiç  ve Öktem’in işbirliğinin sadece Danimarka’da değil, ülke dışında da örnek olacağını belirterek  dizi program yapma kararı aldı. Özlem Çekiç ve Fatma Öktem ilk toplantılarını Greve şehrinde yaptılar.


Toplantıda konuşan Özlem Çekiç “göçmenlerin mutlaka sandık başına gitmeleri ve kendilerine tanınan haktan yararlanmaları gerekir. Yetişkinler sandık başına gider demokratik haklarını kullanırlarsa çocukları da onları örnek alır, demokratik haklarını kullanmayı öğrenirler. Göçmen sadece sandık başına gitmekle yetinmeyip, dernekler, okul yönetimleri, sendikalar, siyasi partiler gibi kuruluşlara  üye olmalıdır. Göçmenler kendileri hakkında kararları sadece başkalarının değil, kendilerinin de vermesi gerektiğine inanıyorlarsa mutlaka yöneticileri belirlemek için sandık başına gitmek zorundadır. Göçmenler şayet oy kullanma hakkını kullanmıyorsa. kendilerine bu ülkede tanınan demokratik hakları bilmiyorlar demektir”dedi.

BAHANE BULAMAZLAR

Fatma Yeliz Öktem de, seçim gününde sandık başına gidemeyecek özürlüler ve yaşlıların oy verme işleminin şimdiden başladığını belirterek, sandık başına gitmemek için kimsenin bahane uyduramayacağını söyledi. Öktem “biz nasıl milletvekili seçilmeden önce başkaları seçilirse biz de seçilebiliriz dedik ve mücadele ettikse, gençler de Özlem ve Fatma becerdi ise biz de becerebiliriz der. Biz Milletvekiliyiz. Yapılacak seçimler yerel seçim olmasına ve biz aday olmamıza rağmen  Özlem’in fikri olan bu projeye evet dedim. Bizim kökümüzün göçmen olması, göçmenleri iyi tanımamız, etkili olmamız için iyi bir neden. Genel seçim olsaydı bize oy peşindesiniz derlerdi ama şimdi bunu diyemeyecekler ve bize inanacaklar” dedi.

 

KADIN KULLANIRSA ERKEK DE KULLANIR

İki siyasetçi, kadınların sandık başına gitmeleri durumunda eşleri ve yetişkin çocuklarının da gideceğine dikkat çekerek, aydınlatma kampanyasında özellikle kadınlara önem verdiklerini söylediler. İki siyasetçi son yerel seçimlerde Danimarkalılar arasında oy kullananların yüzde 70’in üzerinde  olmasına rağmen göçmenlerin sadece yüzde 35-37 arasında, birinci nesil Türkiye kökenliler arasında ise yüzde 28’de kaldığını söylediler. Çekiç ve Öktem, “ biz sadece kendimize değil, demokrasiye oy toplamak istiyoruz” dediler. İki siyasetçinin ilk toplantısına Greve bölgesinde çeşitli partilerin adayları da katıldılar. Greve bölgesinin Sosyal Demokrat Parti adayı Battal Küçükavcı , Çekiç ve Öktem’in girişimini çok yararlı hatta geç kalmış bir girişim olarak gördüğünü belirterek, Türkiye kökenlilere hangi partiye oy verirlerse versinler mutlaka  sandık başına gitmeleri çağrısında bulundu.