Türkçe konuşan göçmen seçmenleri sandık başına giderek demokratik haklarını kullanmaları çağrısında bulunan Türkiye kökenli adaylardan Yıldız Akdoğan, zaman zaman tehditler aldığını belirtirken, Özkan Ekiz eğitim konusunda, Özkan Koçak çevre konusunda Fatma Yeliz Öktem de ekonomi konusunun seçim kampanyasında en çok üzerinde durdukları konular olduğunu söylediler.


Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan “seçim çalışmaları çok iyi gidiyor. Afişlerimi kendim asıyor, broşürlerimi dağıtıyor ve insanlarla konuşuyorum. Sosyal paylaşım sitelerinde istenmeyen olaylar yaşıyorum. İsmimi kullanıp tehditler yağdıranlar var. Yüzümü ve ağzımı bantlayarak, “oy kullanmak dinimize uymaz, demokrasi düzgün değildir, tek yol Allah yoludur” diyenler var. Ama ben susmuyorum. Her kesin inancına, dinine saygı göstermek gerekir ama radikal dincilere taviz vermiyorum ve herkese sandık başına gitmeleri, oy haklarını kullanmaları çağrısında bulunuyorum. Bir oy bir oydur ve oylarını bana verirlerse tercihli oylarla tekrar meclise girme şansım var” dedi.

Adaylardan Özkan Ekiz, bir eğitimci olarak eğitim konusuna ağırlık verdiğini belirterek “seçim çalışmalarım hevesli ve umduğum gibi geçiyor. Kendim eğitimci olduğum için ben eğitim üzerinde duruyorum. Danimarka, eğitimde çok iyi. Sonucun daha da iyi olmasını bekliyorum. Çocuklarımıza çok iyi bir eğitim sunmamız gerekir. En iyi yatırım çocuklarımıza yapılıyor. Vatandaşlarımız oylarını mutlaka kullansınlar. Siyasetten uzak duran insan kendisinden daha kötü insanlar tarafından yönetilir diye güzel bir söz ver. Vatandaşlarımızın oy kullanması, Danimarka’ya, kendilerine ve geleceklerine sahip çıkmak demektir. 18’inde mutlaka sandık başına gidip oylarını kulansın. Bizlere verilecek tercihli oylar sayesinde parlamentodaki sayımızı arttırabiliriz” dedi.

Liberal Parti Milletvekili Fatma Yeliz Öktem, Milletvekilliği döneminin çok iyi geçtiğini ve tecrübe edindiğini belirterek “ her alanda olduğu gibi bir acemilik dönemim oldu ama siz de biliyorsunuz mümkün olduğu kadar çalıştım kendimi yetiştirdim. Ben Danimarka’nın daha Liberal bir yön almasını istiyorum. Benim için çocuklarımızın temel eğitimi bitirince iyi okuyup yazması ve matematiğinin çok iyi olması gerekir. Ben Liberalim onun için vergilerin düşmesini ve insanların paralarını istedikleri gibi kullanmaları gerektiğine inanıyorum. Vatandaşlarımızdan tercihli oylarını bekliyorum, komşularını da bana oy vereye ikna etsinler” dedi.

Özkan Koçak, seçim kampanyasında en çok üzerinde durduğu konunun çevre konusu olduğunu belirterek “kampanya esnasında birçok yerde bulunmamız gerekiyor. Benim seçim bölgem Kopenhag. Büyük göçmen grupları olan Türkiyeliler, Pakistanlılar, Ortadoğulular var. Onlar bize “size neden oy verelim? Oylarımızı aldıktan sonra 4 yıl görünmezsiniz. 4 yıl sonra tekrar gelirsiniz” diyorlar ama ben zaten yerel politikacı olduğum için beni tanıyorlar. Vatandaşlarımız mutlaka tercihli oylarını kullansınlar. Kopenhag’da yaklaşık 30 bin Müslüman asıllı seçmen var. Bize oy verirlerse diğer politikacılar “bunların oy potansiyeli yüksek” deyip bize önem verirler. Ben temiz bir çevre, temiz içecek suyu gibi konularda yatırım yapılmasını, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanılmasına önem veriyorum. Danimarka’da 2050 yılında petrol kullanmama gibi planlar var” dedi.

Perşembe günü yapılacak genel seçimlerde 11 Türkiye kökenli değişik partilerden; değişik bölgelerde ay gösterildiler. Danimarka parlamentosunda halen 3 Türkiye kökenli bayan milletvekili bulunuyor.