Başbakan Schmidt, yeni yasama yılı için yaptığı değişiklik nedeniyle izinde olan Kraliçe Margrethe’ye vekillik yapan Veliaht Prens Frederik’in huzuruna çıkarak yeni bakanları tanıttı.




Yeni kabinede Sosyal İşler ve Uyum Bakanı Karen Hakkerup Gıda Bakanlığına, Ticaret Bakanı Anette Wilhelmsen  Sosyal İşler ve Uyum Bakanlığına, AB’den sorumlu Bakan Nikolai Wammen Savunma Bakanlığına, Savunma Bakanı Nick Hakkerup AB ve Ticaret Bakanlığına, Pia Olsen Dyhr Ulaştırma Bakanlığına getirildiler. Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Margrethe Vestager, Vergi Bakanı Holger K.Nielsen, Adalet Bakanı Morten Bödskov, Kültür Bakanı Marianne Jelved, Eğitim Bakanı Christina Antorotti, Kilise Bakanı Manu Saaren ise yerlerini korudular. Gıda Bakanı Mette Gjerskov ve Ulaştırma Bakanı Henrik Dam Kristensen ise bakanlıklarını kaybettiler. Henrik Dam Kristensen’in sosyal Demokrat Parti Grup başkanlığı görevine getirileceği bildirildi.

 

ADI RÜŞVET SKANDALINA KARIŞMIŞTI


Bakan değişiklikleri arasında en çok konuşulan isim Henrik Sas Larsen oldu. Henrik Sas Larsen, milletvekili seçildiği 2011 yılı sonunda Köge şehrinde Kafeterya İşleten Ertuğrul Karahan ve Murat Kitir adındaki iki Türkiyeliden, Sosyal Demokrat Parti Bölge Teşkilatı Başkanı Tommy Kamp aracılığı ile rüşvet almak suçundan hakkında soruşturma açılan isim olmuştu.


Kafeterya sahibi işletmeciler, Henrik Sas Larsen ve Tommy Kamp’ın, kafeteryaya dışarıda servis yapabilme izni verilmesi karşılığında kafeterya da ücretsiz yemek yediklerini ve tehdit edildiklerini öne sürmüşlerdi.

Mahkemede Tommy Kamp ile birlikte Türkiye kökenlilere ait kafeteryada ücret ödemeden yemek yediğini kabul eden Henrik Sas Larsen, Tomy Kamp ile Türkiye kökenli işletmeciler arasındaki anlaşmayı bilmediğini söyleyerek ceza almadan kurtulmuş ancak gizli servis PET, başbakan Scnhmidt’e Henrik Sas Larsen’in bakan yapılmaması tavsiyesinde bulunmuştu. 2011 yılından beri bakan olamayan Henrik Sas Larsen ise bugün İş ve Büyüme Bakanlığına getirildi.