Danimarka'da hükümet, işsizlik yardımı alma süreleri dolduğu için yılbaşından itibaren paraları kesilecek olan işsizleri kurtarmak için 332 milyon kronluk yardım paketi hazırlandığını açıkladı. Günlerdir beklenen sevindirici haberi, Sosyal Demokrat Partili Çalışma Bakanı Mette Frederiksen verdi. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO), Danimarka İşverenler sendikası, İşsizlik Yardımı Kasaları Birliği ile yaptığı görüşmeden sonra bir açıklama yapan Mette Frederiksen „işsizlik yardımı alma süresi dolduğu için parası kesilecek işsizleri kurtarmak için 332 milyon kron ödenek ayırdık. 2012 ve 2013 yıllarını kapsayan yardım paketi üzerinde sendikalar ve işverenlerle anlaştık.
Yardım paketi, ekonomik yardımları kesilecek işsizlere, iş imkanı yaratmak için kullanılacak. Önümüzdeki aylarda paraları kesilecek işsizler hemen  belediyelerin iş bulma daireleri ve sendikaların işsizlik yardımı kasalarına çağrılacak, kendilerine geçici de olsa bir iş imkanı veya staj yeri sağlanacak. Böylece işsiz ve parası kesilecek bir kişi kalıcı bir iş buluncaya kadar parasız kalmamış olacak“
dedi.

 

EL ELE VERDİK

Bakan Mette Frederiksen, yardım alma hakkını kaybedecek kişilerin belediye yada işsizlik kasalarından çağrı mektubu alır almaz, çağrıya cevap vermeleri gerektiğini belirterek, bütün işsizlerin etkili bir şekilde yardıma ihtiyaçları olduğunu, hükümetin de bunun bilincinde olduğunu söyledi. İş payasasındaki tarafların birlik içinde hareket ettiklerine dikkat çeken Mette Frederiksen „eski hükümetin, işsizlik yardımı süresini 4 yıldan 2 yıla düşürmesi nedeniyle işsizler zor durumda kaldılar.

2 yılı dolduranların aldıkları yardımlar kesilecek. Biz de hükümet olarak işsizlik yardımı alma süresini tekrar uzatmak istemiyoruz. Çünkü,  işsizlere ne kadar uzun süre para verirsek, o kadar süre iş piyasasından uzak kalıyorlar.Onları iş piyasasına kazandırmamız gerekiyor. Hükümet, iş piyasasındaki yetkili kişi ve kuruluşlarla  el ele vererek büyük bir sorunu çözdü. Sorun ne olursa olsun el ele verdiğimiz zaman çözümü daha kolay oluyor. Şimdi önemli olan, işsizlerin yaşamlarını işsizlik yardımı kasaları ve belediyelere bağlı değil, çalışmaya bağlı sürdürmelerini sağlamak“dedi. Hükümeti dışarıden destekleyen Birlik Listesi, Metal İş Sendikası, Sosyal Pedagoglar Sendikası ise yardım paketinin yeterli olmayacağını öne sürdüler. 

 

Yardım paketindeki ana maddeler şöyle:

-İşsizlerin kişisel olarak bir işe yerleşterilme ve eğitim hakları vardır

-İş rotasyonu sistemi ile geçiçi de olsa bir iş sahibi olmak, işsizlikten daha iyidir

-Yetenekli işçi yetişmek bir haktır ve işsizlere staj imkanı sağlanacaktır

-Hızlı verilen eğitim veya sübvasyonlu işler haktır ve yararlı olacaktır