Danimarka'nın Farum şehrindeki Göç Müzesinde, Türkiye'ye kesin dönüş yapan birinci neslin hikayeleri sergisi açıldı. Sergide, Mültecileri Yardım Kuruluşu Danışmanlarından Sara Maria Sörensson Gade'nin Tercüman Gül Aydın'ın yardımı ile Türkiye'de geri dönüş yapanlarla gerçekleştirdiği röportajlar, onların hayat hikayeleri ve eşi Jesper Sörensson Gade'nin çekmiş olduğu resimler sergilendi. Müze Müdürü Susanne Krog Jensen,daha önce akıllarında olmayan bir porjeyi gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'ye kesin dönüş yapan Türkleri bularak hayat hikayelerini sergilemeye karar verdiklerini söyledi. Susanne Krog Jensen, medyada yer alan bilgilerin dışında, şahıslarla bire bir görüşerek gerçek hayat hikayelerini sergilemenin önemine değindi.

 

DANİMARKA'YI ONLAR İNŞA ETTİ

Projenin mimarı Sara Maria Sörensen Gade konuşmasında yaptığı çalışmanın kendisini Türklere daha da yakınlaştırdığını belirterek „bir çoğu Danimarka'da 40 yıldan fazla kalmış ve ülkelerine dönüş yapmış. Onların yüzlerindeki ellerindeki kırışıklıklara, yüzlerindeki ifadelere iyi bakın. Ben yeni nesil bir gencim. Danimarka toplumunu onlar inşa etmiş, kalkındırmış ve bugünkü duruma getirmişler. Onlar kendi hayat hikayelerini yazamadıkları için ben onlarla konuşup yazmak istedim. Onlar Danimarka halkı için ne kadar önemli insanlar olduklarını bir Türklü göremediler. Biz gösteremedik. Onun için onlara bir teşekkür olarak bu sergiyi gerçekleştirmek istedim“dedi.

 

DAVAMIZA SAHİP ÇIKMIYORUZ

Sosyal Demokrat Eski Belediye Meclisi Üyesi ve Tercüman Ömer Kuşçu, Danimarka'da yaşayan göçmenler için açılan müzede, Türklerin hayat hikayelerinin sergilenmesinden duyulan memnuniyeti dile getirerek, müze ve serginin Türkler için çok anlamlı ve önemli olduğunu söyledi. Ömer Kuşçu, çok sayıda Türkiyeli'nin yaşadığı Farum'da açılışa fazla katılım olmamasını eleştirerek, Türklerin  bir türlü kendi davalarına sahip çıkamadıklarını söyledi. Ömer Kuşçu, ayrıca halen hayatta olan birinci nesil Türkler veya onların yakınlarında resim yada benzeri hatıralar varsa, müzeye bağışlamaları çağrısında bulundu. Serginin açılışında hazır bulunan Türklerden Metin Ünal ve Tercüman Gül Aydın da, Danimarka'da gelecek nesil göçmenlere ışık tutacak müzeye sahip çıkılması, desteklenmesi çağrısında bulundular. 31 Ocak 2013'e kadar sürecek sergi,ikramlarla açılmış oldu.