Ancak eşcinsellerin kiliselerde evlenmelerine karşı çıkan papazlar olduğu için yasaya konulan bir madde ile papazlara, dini nikâh kıyma işlemine hayır diyebilme hakkı tanındı. Yani eşcinsellerin kiliselerde evlenmelerine karşı olmayan papazlar dini nikâh kıyarken, karşı olan papazlar kendilerine müracaatta bulunan bir eşcinsel çifte hayır diyebilecekler.

Tasarının parlamentodan geçerek yasallaşması ülkenin göçmen asıllı ilk bakanı olan Kilise Bakanı Manu Saren’i rahatlattı. Kiliselerde eşcinseller evlenebilmeli mi evlenememeli mi tartışmalarından yorulan Hint asıllı, Radikal Partili Manu Saren, tasarının parlamentoda kabul edilmesinden sonra rahat bir nefes aldığını belirterek “şimdi bir bira içebilirim”dedi.  Yeni yasa ile eşcinseller de bundan böyle medeni yasaya dahil olacak ve kiliselerde kıyılacak dini nikahlarından sonra resmen evli sayılacaklar.

 ÖZLEM ÇEKİÇ DE DESTEKLEDİ

Danimarka Parlamentosunda eşcinsellere kiliselerde evlenme hakkı tanıyan yasa tasarısının oylamaya sunulmasından önce konuşma yapan aşırı sağ Danimarka Halk Partisi sözcüsü Christian Langballe, eşcinsellerin kiliselerde evlenmelerine karşı olduğunu söyleyince, Sosyalist Halk Partili ve Parlamento Sosyal Komisyonu Başkanı Özlem Çekiç, “Christian Langballe, sanki Sudi Arabistan da bir imam gibi konuştu. Danimarka’da olduğumuzu bilmesem Sudi Arabistan’dayız sanırdım”dedi. Christian Langballe ise Çekiç’in bu sözlerine kızarak “benim eşcinsellerin taşlanmasını isteyen bir imama benzetilmem doğru değil”dedi. Özlem Çekiç de anında bir cevap vererek, Christian langballe ile eşcinsellerin evlenmesine karşı çıkan bir imam arasındaki tek fark taşlama”dedi. Ekonomiden sorumlu Radikal Partili Başbakan Yardımcısı Margrethe Vestager de yasanın parlamentodan geçmesine sevindiğini belirterek, yasanın Danimarka’yı daha iyi bir ülke yapacağını savundu.