Konuşmanın detayları konusunda tam bilgi vermeyen Sosyal Demokrat Helle Töherning, Schmidt,  BM Güvenlik Kurulu'nun Suriye'deki duruma tepki gösterme zamanının geldiğini ancak BM dışında bir müdahaleye sıcak bakılmadığını söyledi. Başbakan yardımcısı Radikal Partili Margrethe Vestager de Başbakan Schmidt ile aynı fikirde olduğunu açıkladı.

Sosyal Demokrat Parti Sözcüsü ve Parlamento Dış Politika Komisyonu Başkanı Mette Gjerskov, Suriye'ye müdahale konusunda acele edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, Danimarka halkının BM dışında bir müdahaleye karşı çıktığını hatırlattı. Öte yandan Berlingske gazetesi tarafından  ülke çapında yapılan kamuoyu araştırması halkın yüzde 64'ünün, Suriye'ye askeri müdahaleye ve Danimarka'nın asker göndermesine karşı olduğunu ortaya koydu. 

 

ABD ESAD REJİMİNİN DEĞİŞMESİNİ İSTEMİYOR

Başbakanlık  kaynakları da Başbakan Schmidt'in, Başbakan  Erdoğan ile yaptığı görüşmede Danimarka halkının tutumunu ve hükümet partilerinin ortak tavrının BM dışında askeri bir müdahaleye karşı olduğunu aktardığını söylediler. Başbakan Helle Thörning Scmidt'in NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de görüşerek muhtemel askeri müdahale yöntemleri hakkında bilgi aldığı belirtildi.


Öte yandan 4 Eylül'de İsveç'e resmi ziyarette bulunacak olan ABD başkanı Obama, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld'in vereceği öğle yemeğinde, Danimkarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ve İzlanda Başbakanı İgmundur Dvid Gunnlaugsson ile bir araya gelerek, Orta Doğudaki gelişmeleri görüşecek.

Siyasi uzmanlar Başkan Obama'nın Suriye'de Esat rejiminin değişmesini istemediği için, nasıl bir müdahalede bulunulacağı konusunda kararını bu görüşmeden sonra verebileceğini söylediler. İsrail'in de Suriye ile savaşa karşı olduğu ve Başkan Obama'ya askeri müdahale konusunda acele edilmemesi konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.