Çarşamba günü Kıbrıs’ı ziyaret eden Thorning-Schmidt, Nikos Anastasiades ile görüştü. Anastasiades - Thorning-Schmidt görüşmesi Danimarka Deniz Kuvvetlerine bağlı “HDMS Esbern Snare” isimli firkateynde gerekleşti.

Söz konusu firkateyn, OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) -BM Ortak Misyonu çerçevesinde Suriye'nin kimyasal silahların yok edilmesine katılan Danimarka-Norveç-İngiliz ortak misyonuna katılıyor.

Görüşmeden sonra açıklamada bulunan konuk Başbakan, Anastasiades ile mükemmel bir görüşme yaptığını ve Anastasiades’i Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde geçen hafta üzerinde mutabakata varılan ortak açıklama hakkında tebrik ettiğini de söyledi.

Nikos Anastasiadis’e başarılar dileyen Danimarka Başbakanı, Kıbrıs’a yaptığı ziyareti “muhteşem ve belki de tarihi” olarak niteledi.

Danimarka’nın BM’nin Kıbrıs Barış Gücü gücüne 1964 -1992 döneminde katıldığı için teşekkürlerini ifade eden Anastasiades, konuk Başbakan ile yaptığı görüşmeyi “ilginç” olarak nitelendi.

Nikos Anastasiades Thorning-Schmidt’e Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla yapılan çalışmaları daima desteklediği için teşekkür etti.

Türkiye’nin AB sürecinde 23 ve 24 fasılasının açılıp açılmamasıyla ilgili bir soruya yanıt veren Danimarkalı Başbakan, AB’nin iki fasılanın açılmasını istediğini ve bunun için Kıbrıs’ın durumuna ilgi gösterdiğini söyledi.

Thorning-Schmidt, Kıbrıs’ın birleşmesinin Türkiye’nin AB sürecini olumlu etkileyeceğini de söyledi.