İktidardaki Liberal Parti azınlık hükümetinin Başbakanı Lars lökke Rasmussen, siyasi parti liderleriyle yaptığı yemekli toplantının ardından kameraların karşısına geçerek, Danimarka’nın AB ile yaptığı anlaşmalardaki mevcut 3 muafiyetinden biri olan hukuk, güvenlik işbirliği konusunda muafiyetin kaldırılması için halka başvuracaklarını söyledi.


Rasmussen’e
 açıklama sırasında Sosyal Demokrat Parti Başkanı Mette Frederiksen, Sosyalist halk Parti Başkanı Pia Olsen Dyhr, Muhafazakar Parti Başkan Sören Pape Poulsen, Radikal Parti Başkanı Morten Östergaard  ve Alternatif Parti Başkanı Uffe Elbaek de eşlik ettiler. Alternatif parti Başkanı Uffe Elbaek, hükümetin referandum kararına doğrudan destek vermediklerini ancak evet oyu kullanılması konusunda seçmene tavsiyede bulunacaklarını söyledi.

Başbakan Lars Lökke Rasmussen, Avrupa ülkelerinde giderek artan mülteci ve suç işleyen göçmen sayısı karşısında diğer Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmak zorunda olduklarını belirterek “Danimarka AB’ye dahil olurken bazı konularda muafiyet koydu. Ancak o günden bugüne şartlar değişti. Muafiyet kalkmadığı sürece Avrupa polisi ile işbirliği yapmamız mümkün değil. Onun için 3 Aralık’ta yapılacak referandumda halkımızın görüşünü alacağız. İnsan ve uyuşturucu tacirleri, mafya, terör örgütleri gibi suç unsurlarıyla etkili mücadele edeceksek seçmenlerimizin mutlaka evet oyu kullanmaları gerekiyor. Sonbaharda tüm enerjimizi halkımızla diyaloga kullanacağız. Oylamadan sonra Danimarkalı olmak kolaylaşacak, suçlu olmak zorlaşacak” dedi.

Sosyal Demokrat Parti Başkanı Mette Frederiksen, Danimarka polisinin suçlularla mücadelede çok akıllı ve etkili olduğunu ancak Europol ile de işbirliği yapmak zorunda olduğunu belirterek: “Bizim polisimiz çok akıllı ve etkili ancak sınırlar ötesi suç şebekeleri ile mücadele işbirliği şart” dedi. Sosyalist Halk Parti Başkanı Pia Olsen Dyhr, Danimarka’nın hukuk ve güvenlik işbirliği konusunda muafiyeti, suçlulara diğer Avrupa ülkelerindeki cezaların aynını uygulamamak için konduğunu hatırlatarak: “ Şimdi devir değişti, sınırları aşan terör suçları, insan, uyuşturucu, silah ticareti gibi büyük suçlarla mücadele için Avrupa polisi ile bizim polisimiz işbirliği yapmak zorunda” dedi. Siyasi partilerin çoğunluğu referandum konusunda anlaşırken, Birlik Listesi ve Liberal Müttefik Parti hükümete destek vermeyeceklerini ve halkı hayır oyu kullanmaya ikna etmeye çalışacaklarını açıkladılar.