DAILY MAIL: ABD VE İNGİLTERE ESAD’LARA 'YARGI BAĞIMSIZLIĞI' VERECEK


İngiliz Daily Mail gazetesi, Amerika ve İngiltere’nin rejim değişikliği karşılığında Beşar Esad ve karısına “yargı dokunulmazlığı” verilebileceğini ve bu şekilde Suriye’deki kanın durdurulabileceğini yazdı.

Gazetenin diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre bu öneri, 14 binden fazla masum insanın ölümü ve 15 ay süren şiddetin sorumlusu olan Suriye lideri Esad’ın affedilmesi anlamına geliyor.

Gazete, yargı dokunulmazlığı sayesinde Esad’ın Rusya ya da İran’a uçabileceğini yazarken Esad’ın ordusunun son haftalarda yüzlerce kadın ve çocuğun katliamına sebep olduğu gerekçesiyle suçlandığını yazdı. Daily Mail, Uluslararası Af Örgütü’nin Esad’ı “insanlık suçu” işlediği açıklamalarına yer verdi.

Amerikalı ve İngiliz diplomatların, Esad’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılamadan korunmasının Suriye’deki kanın durdurulmasının tek yol olacağını düşündüklerini yazan Daily Mail, Esad’a verilecek yargı bağımsızlığının, Suriye liderinin insanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanamayacağı ve Rusya ya da İran’a gitmesine izin verileceği anlamına geleceğini ifade etti.

ESAD IÇIN İSVIÇRE’DE ÖZEL KONFERANS

Gazete ayrıca Amerikalı ve İngiliz diplomatların Suriye lideri için en erken gelecek hafta İsviçre’de düzenlenebilecek bir konferans teklif etmeyi tasarladıklarını yazarak söz konusu konferansa, Suriye’deki rejim yanlıları ve rejime karşı çıkan liderlerle, BM’den beş sürekli güvenlik üyesinin yanısıra bölgenin kilit güçleri olan Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da davet edilmesi beklendiğini belirtti.

Diplomatlara göre konferans, BM ve Arap liginin özel temsilcisi Kofi Annan’ın “Suriye’yi yönetecek siyasi süreç” adı verilen 6 maddelik barış planına odaklanarak konferansta, Esad’a geçtiğimiz şubat ayında görevini bırakan Yemen lideri Ali Abdullah Saleh’in modelinin uygulanıp uygulanamayacağı konuşulacak.

Bu da Esad’ın görevini bırakarak 18-24 ay içinde yeni bir hükümet oluşturması için bir takvim hazırlanması ve ardından seçimlerin yapılmasını öngörüyor.

Gazete son olarak tartışılan önerinin Amerikalı ve İngiliz diplomatlara göre, ABD Başkanı Obama ile İngiltere Başbakanı Cameron’ın Meksika’da düzenlenen G20 Zirvesi sırasında Rusya lideri Putin ile yaptıkları özel görüşmeden sonra alındığını yazdı.