CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP PM Üyesi Fikri Sağlar’dan oluşan CHP Heyeti, 11 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak olan CHP Avusturya Birliği Kuruluş Kongresi öncesinde Avusturya’da temaslarını sürdürüyor.


CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP PM Üyesi Fikri Sağlar, çalışmaları kapsamında Avusturya’da yaşayan Süryani Cemaati Temsilcilerinden İsrail Gürel ve Rahip Sabri Er ile bir araya geldi. Süryani yurttaşların sorunlarının ve CHP Yurtdışı Örgütlenme çalışmalarının değerlendirildiği buluşmada, Süryani Cemaat temsilcileri CHP’nin çalışmalarını önemsediklerini ve yakından takip ettiklerini dile getirdiler.


Süryani Cemaat Temsilcileri, özellikle Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı kaygı duyduklarını ve gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini paylaştılar. AKP Hükümetinin açıktan destek verdiği Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılan grupların denetiminde olan bölgelerde farklı inanç gruplarına karşı yapılan saldırı ve eylemleri kınadılar. Bu zamana dek bir çok metropolit olduğu fakat kendilerinden bir türlü bilgi alamadıklarını ifade eden Süryani Cemaati Temsilcileri, geçtiğimiz hafta da insani yardım amacıyla kaçırılan iki din adamını kurtarmaya giden Halep Süryani Metropoliti Yohanna İbrahim ve Rum Ortodoks Metropoliti Paul Yazıcı'nın Özgür Suriye Ordusu’nun denetiminde olan Halep yakınlarındaki Kfar Dael kasabasında kaçırılmasıyla endişelerinin arttığını CHP Heyeti ile paylaştılar. İki metropolitin kaçırılması olayında, metropolitlerin özel şoförü Fathallah Kaboud'un da öldürülmesiyle hayatlarından endişe duyduklarını ve bu olayın CHP tarafından gündeme getirilmesini talep ettiler. Süryani Cemaati Temsilcilerinden İsrail Gürel , Eylül ayından beri Hristiyanların ve farklı inançta olanların şehri terk etmeye başladığını, Halep'in modern tarihinde böyle acılı ve sıkıntılı bir dönem daha yaşanmadığını ifade etti.


CHP Heyeti, Süryani Cemaati Temsilcilerinin endişelerini paylaştıklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini paylaşarak konuyu gündeme taşıyacaklarını belirtti.


Süryani Cemaati Temsicileri, CHP’nin konuya duyarlılık göstermesi ve ilgilenmesinden dolayı teşekkür ederek, yurtdışı örgütlenmeleri yoluyla atılan adımları desteklediklerini ve önemli bir adım olarak kabul ettiklerini belirtti.